Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Landsberģis: Nav jāpārsteidzas ar optimismu par kandidātvalsts statusu Ukrainai

© EPA/Scanpix/Leta

Lai gan Eiropas Komisija (EK) piektdien nolēmusi ieteikt piešķirt Eiropas Savienības (ES) kandidātvalsts statusu Ukrainai, optimismu attiecībā uz šo ieteikumu "vēl derētu paturēt ledusskapī", uzskata Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis.

"Sākotnējās diskusijas norisinājās par citu koncepciju. Ciktāl saprotu, šis priekšlikums vēl jāizvērtē dalībvalstīm," viņš sacījis ziņu aģentūrai BNS. "Optimisms vēl kādu laiku jāpatur ledusskapī, jāpagaida, kamēr dalībvalstis izteiks savu viedokli, jo iespējami ļoti negaidīti izteikumi, kas visu procesu varētu pagriezt atpakaļ."

Kā ziņots, EK prezidente Urzula fon der Leiena piektdien pavēstīja par komisijas lēmumu ieteikt piešķirt ES kandidātvalsts statusu Ukrainai un Moldovai, vienlaikus norādot, ka Ukrainai jāveic virkne svarīgu reformu valsts pārvaldē.

Kā tomēr atzinis Ladsberģis, Ukrainai šis EK lēmums ir "svarīga uzvara, kas izcīnīta kaujas laukā ar cilvēku asinīm", bet Krievijai - sakāve, kas liecina, ka "tās neizprovocētais karš Ukrainā stiprina Eiropas Savienību".

"Tā ir būtiska ziņa arī pašai Eiropas Savienībai, jo ES paplašināšanās ir viens no svarīgākajiem ģeopolitiskajiem instrumentiem. Izskanējušas arī šaubas, vai Eiropas rīcībā vispār vairs ir šāds instruments, vai arī tas jau kļuvis truls. Komisijas lēmums liecina, ka instruments pastāv, ir jāgaida Eiropadomes apstiprinājums," viņš sacījis.