Igaunijas Kara muzejs, veicot izrakumus Sarkanās armijas brāļu kapos, neatrod apbedītos

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Igaunijas Kara muzeja veiktajos izrakumos Otepē pašvaldībā, vietā, kas uzskatīta par Sarkanās armijas brāļu kapiem, nav atrastas cilvēku mirstīgās atliekas.

Saskaņā ar padomju laika dokumentos atrodamo informāciju šai vietā, kur 1957.gadā uzcelts un septiņdesmitajos gados atjaunots piemineklis kritušajiem, kopējā kapā apglabāti 34 cilvēki. Tomēr, kā izteicies Otepē pašvaldības vadītājs Jānuss Barkala, veci ļaudis stāstījuši, ka patiesībā tur nav apbedīts neviens.

Kara muzeja direktors Hellars Lills atzinis, ka izrakumu rezultāti viņu pārsteiguši.

"Diezgan bieži gadās, ka nesakrīt dati par to, cik cilvēku apbedīti, bet fakts, ka karavīru kapi izrādījušies tīra propagandiska falsifikācija, Igaunijai ir kaut kas jauns," viņš sacījis.

"Man prieks, ka Otepē pilsētvide tikusi vaļā no nevietā uzcelta un fiktīva pieminekļa," piebildis Barkala.

Otepē pašvaldība šogad vērsās pie Igaunijas Aizsardzības ministrijas Karavīru kapu komitejas, lūdzot atļauju pārapbedīt karavīrus no brāļu kapa pilsētas centrā uz piemērotāku vietu kapsētā.

Izrakumus organizēja Kara muzejs sadarbībā ar Otepē pašvaldību un Igaunijas degvielas uzpildes staciju tīkla "Olerex" grupas holdingkompāniju "Aqua Marina", kas nomā no pašvaldības šo zemi.

Pēc Otrā pasaules kara padomju okupācijas varas iestādes atsevišķus karavīru apbedījumus lika apvienot kopīgos brāļu kapos, kas nereti tika izveidoti pilsētu un ciemu centros un izmantoti ideoloģiskiem mērķiem.

2007.gadā Igaunijā tika pieņemts likums par karavīru kapu aizsardzību, kas ļauj nepiemērotās vietās apglabātus kritušos pārapbedīt kapsētās un pārcelt turp arī jebkādas piemiņas zīmes. Aizvadītajos gados tā pārapbedīti simtiem karavīru, kas karojuši gan Padomju Savienības, gan nacistiskās Vācijas karaspēkā.

Svarīgākais