Latvijas goda konsule Gruzijā atkāpjas no amata

1.decembrī Latvijas Republikas goda konsule Gruzijā Regīna Jakobidze uzrakstīja iesniegumu Ārlietu ministram Ģirtam valdim Kristovskim par vēlēšanos atteikties no saviem pienākumiem. Tiesa, pati R. Jakobidze norāda, ka šis notikums nekā nav saistīts ar Latvijas Vēstniecības darbu Gruzijā.

R. Jakobidze, dz. Koleda, ir rīdziniece, augstāko izglītību ieguvusi Latvijas Valsts universitātes Ekonomikas fakultātē, kur arī uzsākusi savas darba gaitas 1967.gadā. 1970.gadā R.Jakobidze iestājās Maskavas Valsts universitātes Ekonomikas fakultātes aspirantūrā, kur piecus gadus vēlāk arī aizstāvēja savu kandidāta disertāciju. Uz dzīvi Gruzijā R.Jakobidze pārcēlās 1975.gadā. R.Jakobidze neilgu laiku strādāja A.Puškina Pedagoģiskajā institūtā, gandrīz 14 mācību gadus - Gruzijas politehniskajā institūtā, un no 1990.gada līdz aiziešanai pensijā strādāja I.Džavahišvili Tbilisi Valsts universitātes Starptautisko tiesību fakultātē par makroekonomikas pasniedzēju.

R.Jakobidze Latvijas Republikas goda konsula Gruzijā pienākumus pildīja vairāk nekā 13 gadus. Līdz 2006.gadam, kad Gruzijā tika atklāta Latvijas vēstniecība, R.Jakobidze ik gadu rīkoja oficiālās pieņemšanas Latvijas Valsts neatkarības proklamēšanas svētkos. Goda konsule aktivizēja Latvijas un Gruzijas sakarus aizsardzības, ekonomikas, kultūras un izglītības jomās. Ar R.Jakobidzes atbalstu atjaunota vairāku pilsētu sadraudzība. Milzīgs darbs ieguldīts latviešu mantojuma izpētē Gruzijā, lielākā uzmanība veltīta farmaceitam, ķīmiķim, minerālūdens pētniekam Robertam Kupcim un māksliniekam Jūlijam Straumem. 2000.gadā tika atklāta piemiņas plāksne J.Straumem un 2009.gadā - R.Kupcim.

Kopš 1998.gada R.Jakobidze ir Starptautiskās Goda konsulu federācijas (FICAC) biedre, un viņa ir iekļauta FICAC izdevumā "Who is Who", kurš nāca klajā 2009.gada novembrī.

No Gruzijas latviešu biedrības "Ave Sol" reģistrācijas dienas 1994.gadā līdz 2010.gada maijam R.Jakobidze bija tās priekšsēdētāja. Visus šos gadus biedība atradās Goda konsula ofisā, un R.Jakobidze to faktiski uzturēja.