Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

ANO: Bēgļu skaits pasaulē sasniedzis jaunu rekordu

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Bēgļu skaits pasaulē ir pieaudzis līdz 100 miljoniem, un tas ir lielākais pārvietoto personu skaits kopš Otrā pasaules kara, paziņoja ANO bēgļu lietu aģentūra UNHCR.

Civiliedzīvotāju izbraukšana no Ukrainas ir vislielākā un visstraujāk augošā bēgļu krīze kopš UNHCR izveidošanas 1951.gadā, teikts šīs aģentūras ceturtdien publicētā Ziņojumā par globālajām tendencēm (Global Trends Report).

Krievijas iebrukums Ukrainā ir viena no daudzām vienlaikus notiekošām ārkārtējām situācijām, kuru dēļ bēgļu skaits ir pārsniedzis "dramatisko robežu" - 100 miljonus.

ANO augstais komisārs bēgļu lietās Filipo Grandi brīdināja, ka bēgļu skaits ir audzis katru gadu pēdējo 10 gadu laikā, un piebilda, ka šī "briesmīgā tendence" turpināsies, ja starptautiskā sabiedrība nerīkosies, lai atrisinātu konfliktus un rastu ilgstošus risinājumus.

Ziņojumā ir atspoguļoti pērnā gada notikumi, bet iekļauts pašreizējais bēgļu skaits, lai uzsvērtu Ukrainas kara postošās sekas.

2021.gada beigās UNHCR saskaitīja 89,3 miljonus bēgļu, kas par tādiem kļuvuši karu, vardarbības, vajāšanas un cilvēktiesību pārkāpumu dēļ. Viņu skaits bija par 8% lielāks nekā gadu iepriekš.

Bēgļu skaits pasaulē 2021.gada beigās bija vairāk nekā divas reizes lielāks nekā 10 gadus pirms tam.