EK pieļauto kļūdu dēļ atceļ ASV mikroshēmu ražotājam piemēroto gandrīz miljarda eiro naudassodu

© Pixabay.com

Eiropas Savienības (ES) Vispārējā tiesa trešdien anulēja gandrīz viena miljarda eiro naudassodu, kuru Eiropas Komisija (EK) par vienošanos ar ASV informācijas tehnoloģiju gigantu "Apple Inc." 2018.gadā noteica ASV mikroshēmu ražotājam "Qualcomm".

ES Vispārējā tiesa norāda, ka šo naudassodu atcēlusi pilnībā, jo EK šīs lietas veidošanā pieļāvusi vairākas kļūdas, ietekmējot "Qualcomm" tiesības uz aizstāvību.

Ek 2018.gadā "Qualcomm" piemēroja 997 miljonu eiro naudassodu par to, ka uzņēmums maksājis "Apple", lai kompānija izmantotu tā ražotās mikroshēmas viedtelefonos "iPhone" un planšetdatoros "iPad".

ES Vispārējā tiesa skaidro, ka "Qualcomm" šajā lietā nav tikušas dotas iespējas tikt uzklausītam.

ES konkurences komisāre Margrēte Vestagere toreiz norādīja, ka, 2011.gadā noslēdzot vienošanos ar "Apple", "Qualcomm" ļaunprātīgi izmantojis savu dominējošo tirgus stāvokli, lai negodīgi izslēgtu tādus konkurentus kā "Intel", liedzot izvēles iespējas patērētājiem.

"Laika periodā no 2011.gada līdz 2016.gadam "Qualcomm" maksāja miljardiem dolāru nozīmīgam klientam "Apple", un šie maksājumi bija paredzēti, lai liegtu "Apple" iegādāties produktus no konkurentiem," skaidroja Vestagere. "Tas nozīmē, ka neviens konkurents nespēja konkurēt ar "Qualcomm" šajā tirgū, neatkarīgi no tā, cik labi bija viņu produkti."

Šī vienošanās aptvēra mikroshēmojumus, kas ļauj viedtelefoniem sūtīt un saņemt zvanus un datus, kā arī lietot internetu.