Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas futbola zvaigzne: Mana valsts ir pelnījusi būt daļa no Eiropas ģimenes

© Office of the President of Ukrai/Scanpix/Leta

Bijušais Ukrainas futbola izlases spēlētājs un treneris Andrijs Ševčenko uzskata, ka Ukraina būtu vērtīga Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts.

"Ukraina aizstāv ES demokrātiskās vērtības un brīvību," otrdien Vācijas laikrakstā "Suddeutsche Zeitung" citēts bijušais futbolists. "Mana valsts ir pelnījusi būt daļa no Eiropas ģimenes, un ticiet man, Ukrainai ir milzīgs potenciāls stiprināt ES."

Kā ziņots, Eiropas Komisija (EK) rekomendēs oficiāli piešķirt Ukrainai Eiropas Savienības (ES) kandidātvalsts statusu, pavēstījušas vairākas amatpersonas pēc pirmdien notikušajām EK komisāru debatēm.

EK prezidente Urzula fon der Leiena sestdien iepriekš neizziņotas vizītes gaitā Kijivā pavēstīja, ka EK līdz šīs nedēļas beigām pabeigs darbu pie viedokļa par to, vai Ukrainai būtu jākļūst par ES kandidātvalsti.

Ševčenko laikrakstam norādījis, ka Krievijas uzsāktais karš Ukrainā ir viņa "dzīves lielākais šoks".

Pašlaik 45 gadus vecais Ševčenko dzīvo Itālijā, kur pēdējā darba vieta bija A sērijas kluba "Genoa" trenēšana.

Pārdodot savas sporta relikvijas, gūstot ieņēmumus no paraugspēlēm Vemblija stadionā Londonā un labdarības golfa turnīros, Ševčenko savas valsts slimnīcām un ārstiem ziedojis jau vairāk kā 1,2 miljonus eiro.

"Vēlamies sākt jaunu labdarības projektu, lai varētu nogādāt uz fronti vēl vairāk mobilo operāciju galdu un medicīnisko aprīkojumu," teica bijušais Ukrainas futbola izlases kapteinis.

Savas futbolista karjeras laikā Ševčenko pārstāvējis tādus klubus kā Kijivas "Dinamo", itāļu "AC Milan" un Anglijas premjerlīgas klubu Londonas "Chelsea".

Ar "Dinamo" Ševčenko kļuva par pieckārtēju Ukrainas čempionu, ar "AC Milan" ukrainis kļuva par UEFA Čempionu līgas uzvarētāju un vienreiz triumfēja A sērijā, bet ar "Chelsea" kļuva par Anglijas (FA) kausa ieguvēju.

2004.gadā Ševčenko saņēma "Ballon d"Or" kā pasaules labākais futbolists.

Ukrainas izlasē Ševčenko aizvadīja 111 spēles un guva 48 vārtus, esot visu laiku rezultatīvākais valstsvienības spēlētājs.