Lietuva ar Krievijas elektrotīkliem būs saslēgta vismaz līdz 2024.gadam

© Kaspars Krafts/F64

LETA--BNS. Enerģētiskajai neatkarībai no Krievijas jākļūst par Eiropas Savienības (ES) stratēģisko mērķi un straujāka Baltijas valstu energotīklu sinnhronizācija ar kontinentālās Eiropas tīkliem ir svarīga šā procesa sastāvdaļa, kas palielinātu gan šo valstu, gan visas ES drošību, norādījis Lietuvas prezidents Gitans Nausēda, kas pirmdien Viļņā tikās ar ES enerģētikas komisāri Kadri Simsoni.

Kā sarunā uzsvēris prezidents, Lietuva jau atteikusies importēt Krievijas gāzi un naftu, taču joprojām saslēgta ar Krievijas elektrotīkliem, bet izvirzījusi mērķi līdz 2024.gadam pabeigt sinhronizācijas projektu, un šajā procesā Eiropas Komisijas politiskajam, tehniskajam un finansiālajam atbalstam ir ļoti liela nozīme.

Viņš norādījis, ka Eiropas Savienībai, tiecoties pēc neatkarības no Krievijas enerģijas importa, ir svarīgi risināt infrastruktūras problēmas, parūpēties par gāzes krājumiem un investēt atjaunīgajos energoresursos.

Pēc Nausēdas teiktā, ES līmenī ir svarīgi risināt jautājumus, kas saistīti ar enerģijas cenu celšanos iedzīvotājiem un to ietekmi un citu preču cenām, kā arī nodrošināt energoresursu piegāžu diversificēšanu un drošību.

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais