Lietuvā valdība jau vienojusies par atbalstu iedzīvotājiem nākamajai apkures sezonai

© Pixabay.com

Jau pagājušajā ziemā Lietuvas valdība noteica energoresursu cenu griestus un noteikusi tādus arī šogad. Lietuvas valsts budžetam tas izmaksās aptuveni 540 miljonus eiro, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Pateicoties tam, rēķini Lietuvā nepieauga par vairāk kā 30%. Lietuvas finanšu ministrijā norādīja, ka jau tagad ir zināms atbalsts nākamajai sezonai un atkal ir noteikts, cik ļoti tarifi drīkst kāpt.

Lietuvas finanšu ministre Gintare Skaite skaidroja: “Redzam, ka cenas arvien ir augstas, tās nesamazinās kā bijām paredzējuši, tāpēc tagad pieņemts lēmums, ka mēs ļausim cenām kāpt par 40% un pārējais cenu kāpums tiks segts no valsts budžeta.”

Pašreizējās prognozes liecina, ka tas atstāšot 540 miljonu eiro lielu robu Lietuvas budžetā. Ministrijā norādīja, ka svarīgi atbalstīt visus iedzīvotājus, jo cenu kāpums ir pārāk liels priekš jebkura.

“Tas tāpat ir liels cenu kāpums, bet vismaz pārējo segs no valsts budžeta. Mēs arī palielinām to cilvēku skaitu, kuri var saņemt mērķētas kompensācijas saviem apkures rēķiniem. Ietekme ir ne tikai uz trūcīgajām mājsaimniecībām, bet arī jau uz vidējo klasi. Mūsuprāt, ir skaidri signāli, ka cenas turpinās kāpt. Un cilvēkiem ir jāpieņem lēmumi par energoefektivitāti un par alternatīviem enerģijas avotiem, nevis paļauties uz gāzi. Bet tik un tā cenu kāpums ir pārāk straujš, lai nedarītu neko, jo citādāk gāzes cena būtu divreiz lielāka un elektrības cena trīsreiz lielāka nekā pērn,” atzīmēja Lietuvas finanšu ministre.

Straujais cenu kāpums un skarbās nākotnes prognozes Lietuvā esot atgriezušas diskusijas par jaunu atomelektrostaciju. Pašreiz uz galda esot visi iespējamie risinājumi un, ja būšot politiskā griba par staciju varētu atsākt runāt.

Svarīgākais