Jānis Sārts norāda, kāds šobrīd ir Krievijas plāns

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts mikroblogošanas vietnē Twitter norādījis, kāds šobrīd ir Krievijas plāns.

Kā norāda speciālists, Krievija vēlas maksimāli veicināt pārtikas cenu inflāciju un atsevišķas pārtikas (graudu) pieejamību, lai radītu bada risku Ziemeļāfrikā un Tuvajos Austrumos.

"Šo situāciju izmantot izdarot spiedienu uz Eiropu, lai 1)mazinātu militāro atbalstu Ukrainai, 2) mazinātu sankcijas," uzskata J. Sārts.

Jau vēstīs, ka gada inflācija eirozonā maijā palielinājusies līdz 8,1% salīdzinājumā ar 7,4% aprīlī, tādējādi reģistrēts augstākais līmenis kopš šo datu apkopošanas sākšanas 1997.gadā, liecina otrdien publiskotais Eiropas Savienības statistikas departamenta "Eurostat" ātrais novērtējums.

Pēc šiem datiem, pārtikas, alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu cenas eirozonā maijā salīdzinājumā ar šo mēnesi pērn palielinājušās par 7,5%, kas seko 6,3% kāpumam aprīlī.

Pakalpojumu cenas maijā gada izteiksmē pieaugušas par 3,5% pēc aprīlī fiksētā 3,3% kāpuma.

Ar enerģiju nesaistīto rūpniecības preču cenas maijā bijušas par 4,2% augstākas nekā pirms gada salīdzinājumā ar 3,8% pieaugumu aprīlī.

Savukārt enerģijas cenas maijā gada izteiksmē kāpušas par 39,2%, kas seko 37,5% pieaugumam aprīlī.

Pasaulē

Brazīlijas Augstākās tiesas tiesnesis Alešandri di Moraiss otrdien lika atbloķēt sociālo mediju platformas "X" kontus bankās pēc tam, kad "X" piekrita samaksāt naudassodus vairāk nekā piecu miljonu ASV dolāru apmērā.