Armēnijas galvaspilsētā izcēlušās sadursmes strap protestētājiem un policistiem; ievainoti vairāki desmiti cilvēku

© AP/Scanpix/Leta

Erevānā piektdienas vakarā sadursmēs starp opozīciju atbalstošajiem protestētājiem un policiju ievainoti 50 cilvēki, kas nogādāti slimnīcās, paziņoja Armēnijas Veselības ministrija.

34 no ievainotajiem ir policisti, bet 16 - protestētāji.

Viens ievainotais ir smagā stāvoklī.

Sadursmes notika pie valdības vasarnīcu kompleksa Erevānas centrā, kur dzīvo premjerministrs Nikols Pašinjans.

Policija paziņojusi, ka aizturēti 11 cilvēki.

Opozīcijas atbalstītāju gājiens pie Pašinjana rezidences bija ieradies no valdības ēkas un gatavojās doties uz parlamentu, taču sākās demonstrantu sadursmes ar policiju, kas bija aizšķērsojusi ceļu.

Jau ziņots, ka kopš aprīļa vidus opozīcijas partijas rīko demonstrācijas, pieprasot Pašinjana atkāpšanos, vainojot viņu pārāk pielaidīgā nostājā teritoriālajā strīdā ar Azerbaidžānu.

2020.gada septembrī Armēnijas un Azerbaidžānas starpā uzliesmoja karadarbība par galvenokārt armēņu apdzīvoto Kalnu Karabahas strīdus reģionu, kurā dzīvību zaudēja aptuveni 6500 cilvēku.

Karadarbība ilga sešas nedēļas un beidzās 2020.gada 9.novembrī, kad Armēnija un Azerbaidžāna ar Krievijas atbalstu noslēdza vienošanos par uguns pārtraukšanu Kalnu Karabahas konfliktā, ko Armēnijā daudzi uzskata par kapitulāciju.

Saskaņā ar vienošanos armēņi zaudēja daļu Kalnu Karabahas pamatteritorijas, kā arī visus drošības buferzonas rajonus, kas kopš 90.gadiem atradās armēņu kontrolē.

Kalnu Karabaha, kas padomju laikā bija Azerbaidžānas PSR sastāvā, kopš deviņdesmito gadu sākuma ir "de facto" neatkarīga armēņu republika. Kaut arī kopš PSRS sabrukuma Azerbaidžāna nekontrolēja Kalnu Karabahu, tā šo armēņu apdzīvoto reģionu uzskata par savu teritoriju.

Pasaulē

Aizvadītajā naktī (pēc Latvijas laika) notika vienas no nozīmīgākajiem priekšvlēšanu notikumiem ASV. Viens otram pretim stājās tagadējais prezidents Džo Baidens un bijušais, kā arī potenciālais prezidents Donalds Tramps.

Svarīgākais