Ceturtdiena, 16.maijs

redeem Edijs, Edvīns

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 98. diena. Jaunākā informācija [papildināts 23:15]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 1. jūnijā. Ukraina jau ceturto mēnesi varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu

23.15. Krievijas bruņotie spēki nepaļaujas uz savu karavīru spējām kontakta kaujās, tāpēc pašlaik Ukrainā notiek artilērijas karš. Attiecīgi Ukrainai ir vajadzīgas artilērijas ieroču piegādes no Rietumiem, intervijā LTV raidījumā “Šodienas jautājums” norādīja bijušais Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube.

Ukrainas spēki, kā ir pierādījies kopš Krievijas iebrukuma, ir ļoti veiksmīgi tuvās kontaktu cīņās. Savukārt Krievija vairs nepaļaujas uz savu karavīru spējām šādās kaujās. Tāpēc Krievijas vienības izmanto to rīcībā esošās tālās darbības artilērijas pārsvaru.

“Krievijai artilērija dod milzīgas priekšrocības, iznīcinot visu sev priekšā. Tad var pārvietoties drošāk arī tie, kuri negrib, kuri ir demoralizēti. Bet artilērijas morāli tas neietekmē. No 20, 50, 70 kilometru attāluma pogas spiežot, viņš nav pakļauts šim stresam, ietekmei, kāda ir kājniekam,” skaidroja Graube.

Ar artilērijas apšaudēm Krievija ietekmē Ukrainas spēkus gan aizsardzības pozīcijās, gan aiz tām. Savukārt Ukrainas pusei ir ierobežotas iespējas, lai atbildētu šādās kaujās.

22.32. Lielbritānija lūgusi ASV parakstīt plānu par vidēja darbības rādiusa raķešu sistēmu nosūtīšanu uz Ukrainu, vēsta pravda.com.ua.

21.28. Nobela Miera prēmijas laureāts, Krievijas neatkarīgā laikraksta "Novaja Gazeta" redaktors Dmitrijs Muratovs trešdien paziņoja, ka izlicis izsolē prēmijas medaļu un iegūtā nauda tiks novirzīta palīdzībai ukraiņu bērniem, kuri pēc Krievijas iebrukuma devušies bēgļu gaitās.

20.42. Vācijas kanclers Olafs Šolcs trešdien paudis gatavību piegādāt Ukrainai modernu bruņojumu.Šolcs paziņojis, ka Ukrainai tiks nosūtīts vēl vairāk ieroču, tostarp pretgaisa aizsardzības sistēmas, kas no uzlidojumiem varētu aizsargāt lielas pilsētas.

“Tuvākajās nedēļās, cieši sadarbojoties ar Nīderlandi, mēs nosūtīsim Ukrainai pašas modernākās pašgājēja haubices. Ukraiņu karavīru apmācība to lietošanā noslēgsies tuvākajās dienās. Tuvākajās nedēļās mēs piegādāsim arī citus ieročus.Piemēram, Vācijas valdība ir izlēmusi piegādāt IRIS-T sistēmas, kas ir pati modernākā Vācijas rīcībā esošā pretgaisa aizsardzības sistēma. Tas ļaus Ukrainai aizsargāt pilsētas no Krievijas uzbrukumiem,” pavēstīja Šolcs.

19.54. Hersonas apgabala ziemeļos Ukrainas bruņoto spēku vienības no Krievijas okupantiem atbrīvoja vairāk nekā 20 apdzīvotas vietas, informē Hersonas apgabala militārās administrācijas vadītājs Genādijs Laguta.

19.42. Leģendārais baleta mākslinieks Mihails Barišņikovs trešdien publicējis atklātu vēstuli Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, paužot pārliecību, ka Putina "baiļu pasaule" lemta nebūtībai, bet patiesās krievu vērtības dzīvos, "par spīti visiem jūsu aizliegumiem".

17.45. Lietuvas un Turcijas pārstāvji trešdien Ankarā parakstījuši saprašanās memorandu, kas paver ceļu Turcijā ražoto kaujas bezpilota lidaparātu "Bayraktar" iegādei. Šādu dronu un citu aprīkojumu Lietuva gatavojas pirkt par sabiedrības saziedotajiem līdzekļiem, lai to uzdāvinātu Ukrainai, kur "Bayraktar" pēdējo mēnešu laikā savā ziņā kļuvis par pretestības simbolu Krievijas agresijai.

17.23. Krievijas pret Ukrainu izvērstā kara dēļ humānā palīdzība vajadzīga 5,2 miljoniem bērnu, trešdien apliecināja ANO bērnu fonds (UNICEF), norādot, ka tik smagas sekas, ko nākas pieredzēt bērniem šī kara rezultātā, mēroga un tempu ziņā nav pieredzētas kopš Otrā pasaules kara.

15.33. Krievijas karavīri kontrolē 70% Severodoneckas, daļa Ukrainas karavīru turpina kaujas, bet daļa atkāpusies uz iepriekš sagatavotām pozīcijām, pavēstīja Luhanskas apgabala kara administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs. Visas Luhanskas apgabala apdzīvotās vietas tiek pastāvīgi apšaudītas, evakuācija ir pārtraukta, piebilda gubernators.

13.47. Krievijas spēkiem pastiprinot apšaudes Dienvidukrainā, Mikolajivas apgabala gubernators Vitālijs Kims mudina apgabala iedzīvotājus nogaidīt dažas nedēļas pirms atgriezties mājās, ziņo portāls pravda.com.ua.

11.43. Vācija nodos Ukrainai modernas zenītartilērijas iekārtas, kā arī radarus raķešu pamanīšanai, uzrunājot Bundestāga deputātus, trešdien paziņojis Olafs Šolcs.

Vācija Ukrainai "piegādes veic pastāvīgi kopš kara sākuma", apgalvoja Šolcs, norādot, ka piegādāti 15 miljoni munīcijas vienību, 100 000 granātu un vairāk nekā 5000 prettanku mīnu.

11.34. Krievijas armija uzspridzinājusi tiltus pāri Inhultes upei, Hersonas apgabalā, ziņo medijs pravda.com.ua.

10.27. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši aptuveni 30 700 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 1361 tanku, 3343 bruņutransportierus, 659 lielgabalus, 207 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 94 zenītartilērijas iekārtas, 208 lidmašīnas, 175 helikopterus, 519 bezpilota lidaparātus, 120 spārnotās raķetes, 2290 automobiļus un autocisternas, 13 kuģus un ātrlaivas un 49 specializētās tehnikas vienības.

10.17. Šveices valdība uzlikusi veto Dānijas iecerei nosūtīt uz Ukrainu Šveicē ražotos bruņutransportierus, norādot uz Bernes ievēroto neitralitātes politiku, kas liedz ieroču piegādes uz konflikta zonām, trešdien ziņo šveiciešu sabiedriskā raidorganizācija SRF.

08.15. Katru dienu frontē krīt 60 līdz 100 ukraiņu karavīru, bet 500 gūst ievainojumus, intervijā tīmekļa izdevumam "Newsmax" otrdien atzinis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

07.09. Krievijas kodolspēki rīko manevrus Ivanovas apgabalā, kas atrodas uz ziemeļaustrumiem no Maskavas, atsaucoties uz Aizsardzības ministriju, trešdien ziņo aģentūra "Interfax".

Manevros piedalās aptuveni 1000 militārpersonu un vairāk nekā 100 tehnikas vienību, tajā skaitā starpkontinentālo ballistisko raķešu palaišanas iekārtas "Jars", vēsta aģentūra.

04.51. Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba aicinājis Francijas prezidentu Emanuelu Makronu ierasties vizītē Ukrainā, pirms 30.jūnijā beigsies Francijas prezidentūra Eiropas Savienībā (ES).

"Būtu labi, ja Makrons atbrauktu Francijas ES prezidentūras laikā, un vislabākais būtu, ja viņš ierastos ar jaunām ieroču piegādēm Ukrainai," sacīja Kuleba intervijā Francijas ziņu telekanālam LCI.

03.56. ASV nosūtīs Ukrainai modernas raķešu sistēmas, paziņojis prezidents Džo Baidens."Mēs esam ātri rīkojušies, lai nosūtītu Ukrainai būtisku ieroču un munīcijas daudzumu, lai tā spētu cīnīties kaujas laukā un būt iespējami spēcīgākajā pozīcijā pie sarunu galda," sacīts Baidena rakstā, ko publicējusi avīze "The New York Times".

00.14. Krievijas karaspēka īstenotajā aviotriecienā Severodoneckā otrdien sašauta slāpekļskābes cisterna, kas atradās ķīmiskās rūpnīcas teritorijā, paziņojis Luhanskas apgabala administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs, kurš iespējamā piesārņojuma dēļ aicinājis iedzīvotājus palikt telpās.

00.10. Sestajā sankciju paketē pret Krievijas Federāciju ir vēl viens ierobežojums pret Krievijas naftu, par ko iepriekš netika ziņots. Atsaucoties uz saviem avotiem amatpersonu un diplomātu vidū, "The Wall Street Journal" raksta, ka apdrošinātājiem tiks aizliegts apdrošināt tankkuģus, kas transportē Krievijas naftu uz jebkuru vietu pasaulē.

 

31. maija teksta tiešraide šeit: Ukraina varonīgi aizstāv savu zemi 97. dienu. Jaunākā informācija