Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

ANO: Kodolkara draudi atkal kļuvuši reāli

© Pixabay.com

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs uzsvēra, ka kodolkonflikta draudi atkal ir kļuvuši reāli, lai gan daudzus gadus tas tika uzskatīts par neiedomājamu, vēsta pravda.com.ua.

"Apšaudes rezultātā tika iznīcinātas slimnīcas, skolas, daudzdzīvokļu mājas un sociālās iestādes. 12 miljoni ukraiņu bija spiesti pamest savas mājas. Aplenktajās pilsētās civiliedzīvotāji kļuva par ķīlniekiem, viņiem nebija piekļuves civilizācijas pamatpriekšrocībām. Kodolkonfliktu draudi, kas šķita neiedomājami, tagad atkal ir reāli. Visefektīvākais civiliedzīvotāju aizsardzības veids ir novērst bruņotu konfliktu uzliesmojumu un atrisināt tos mierīgā ceļā. Ja konfliktus nevar novērst ar diplomātiju, cilvēku ciešanas var samazināt un pil nībā izvairīties, ievērojot starptautiskās humanitārās tiesības un cilvēktiesības," ANO Drošības padomē teica ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs.

Viņš uzsvēra, ka Ukrainas karam būs globāla sekas, galvenokārt pārtikas jomā. Pārtikas un mēslošanas līdzekļu cenas ir vairākkārt pieaugušas. Pēc viņa teiktā, tas vispirms skars nabadzīgākos cilvēkus visā pasaulē un radīs virkni citu iekšēju un starpvalstu konfliktu sociālās spriedzes dēļ.