Stokholmā apkaro novērošanas kameras

Stokholmas veikala īpašnieks, kurš izmeklētāju rīcībā nodeva videonovērošanas kameru ierakstus, kuros redzams 11. decembra terora akts, tagad nožēlo savu sadarbību ar varas iestādēm – izrādījies, ka viņš nav saņēmis nepieciešamās atļaujas novērošanas kameru uzstādīšanai, un tās uzdots demontēt.

Aģentūra AP ziņo, ka Narešam Lakhvani pieder pulksteņu veikals Stokholmas centrā – pavisam netālu no vietas, kur pirms nepilnām divām nedēļām uzspridzinājās Irākā dzimušais Taimurs Abdulvahabs, ievainojot vēl divus cilvēkus. N. Lakhvani sarunā ar AP stāstījis, ka pie viņa veikala esošās kameras teroristu – pašnāvnieku nofilmējušas īsi pirms eksplozijas, viņš šos ierakstus nodevis policijai un tie palīdzējuši terora akta izmeklēšanā. "Tur viss bija secīgi nofilmēts – kā spridzinātājs staigā šurpu, turpu pa ielu, kā izlēmīgi dodas uz vietu, kur vēlējies sarīkot sprādzienu, kā kaut kas noiet greizi un spridzeklis eksplodē pirms laika," stāstījis N. Lakhvani.

Tomēr cerētās pateicības vietā veikala īpašnieks no pilsētas administratīvās pārvaldes saņēmis paziņojumu, ka videonovērošanas kameras ir jāaizvāc. Pārvaldes pārstāve Sesīlija Forsela sacījusi, ka ir saņemtas vairākas sūdzības no iedzīvotājiem, kuri nokļuvuši šo kameru redzeslokā. Zviedrijas likumi paredz, ka pirms videonovērošanas kameru uzstādīšanas jāsaņem īpaša atļauja, bet tā netiek izsniegta gadījumos, kad administratīvā pārvalde uzskata, ka filmēšana vērtējama kā jaukšanās cilvēku privātajā dzīvē. Konkrēto gadījumu, kad četras kameras nepārtraukti seko līdzi uz kājāmgājējiem atvēlētās ielas notiekošajam, pārvalde traktējusi tieši kā šādu iejaukšanos. N. Lakhvani, atzīstot, ka atļauju patiešām nav saņēmis, uzsvēris, ka uzstādījis kameras pēc tam, kad noticis viņa veikala aplaupīšanas mēģinājums. "Ko gan man citu bija darīt?" viņš retoriski saka, piebilstot – pēc tam, kad kameru ieraksti izrādījušies tik noderīgi, varas iestādes būtu arī varējušas pievērt acis uz to uzstādīšanas likumību.

Zviedrijas drošības dienesta pārstāve Karolīna Ekeusa šos pārmetumus komentēt atteikusies, tāpat viņa nav komentējusi ziņas, ka nopietnus draudus saņēmusi ASV vēstniecība Stokholmā. Aģentūra UPI ziņo, ka otrdienas vakarā vēstniecība izziņojusi paaugstinātu draudu līmeni un pastiprinājusi drošības pasākumus. Vēstniecības interneta mājaslapā norādīts, ka runa ir par konkrētiem draudiem, nevis reakciju uz 11. decembra sprādzienu. Līdz Ziemassvētkiem vēstniecība gan darbosies ierastajā darba režīmā, ziņo Zviedrijas mediji.