Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Argentīnas prezidentam jāmaksā 23 000 eiro sods par dzimšanas dienas ballīti karantīnas laikā

© AP/Scanpix/Leta

Argentīnas prezidentam Alberto Fernandesam un valsts pirmajai lēdijai nāksies samaksāt trīs miljonus peso (aptuveni 23 000 eiro) soda naudās par dzimšanas dienas svinībām Covid-19 karantīnas režīma laikā.

Apmaiņā pret šo summu, kas tiks novirzīta labdarībai, tiks atcelta tiesvedība par karantīnas noteikumu pārkāpšanu.

Tiesnesis pirmdien piekrita prezidenta priekšlikumam, ka Fernandess pārskaitīs 1,6 miljonus peso prestižam institūtam, kas nodarbojas ar vakcīnu izstrādi. Prezidenta dzīvesbiedre Fabiola Janjesa piedāvājusi ziedot 1,4 miljonus peso, ko tiesnesis arī apstiprinājis.

Prokuratūra sāka izmeklēšanu pret prezidentu pagājušajā gadā aizdomās par veselības protokola pārkāpumiem pēc tam, kad medijos tika nopludinātas fotogrāfijas, kurās redzamas pirmās lēdijas dzimšanas dienas vakariņas 2020.gada jūlijā prezidenta rezidencē Buenosairesas piepilsētā. Svētku vakariņās piedalījās vairāki desmiti viesu.

Tolaik Buenosairesā bija spēkā stingrs karantīnas režīms, lai ierobežotu Covid-19 izplatību, un jebkāda pulcēšanās bija aizliegta, Fernandess, kurš ir krimināltiesību profesors, apgalvoja, ka tā nav bijusi "ļaunprātīga darbība, bet gan vieglprātība un nolaidība". Viņš to nodēvēja par kļūdu sarežģītajā pandēmijas laikā.

Prokuratūra simboliski noteica kompensācijas summas atbilstoši māklīgās elpināšanas aparāta un intensīvās aprūpes izmaksām.

Vairāki vietējie mediji ziņoja, ka 63 gadus vecajam prezidentam nāksies ņemt aizdevumu bankā, lai samaksātu sodu.

Pirmās lēdijas 40.dzimšanas dienas svinību fotogrāfijas izraisīja skandālu un kritiku no Fernandesa partijas biedriem, kā arī no opozīcijas.