Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 89. diena. Jaunākā informācija [papildināts 23:20]

© Pixabay.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 23. maijā. Ukraina jau trīs mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

23.20. "Time" ietekmīgāko personu simtniekā iekļauts gan Zelenskis, gan Putins. Vairāk šeit.

23.03. Krievijas uzsāktā kara dēļ no Ukrainas uz ārvalstīm ir devušies vairāk nekā 6,5 miljoni bēgļu, pirmdien paziņoja ANO bēgļu lietu aģentūra UNHCR.

22.36. Čehija Ukrainai nodevusi helikopterus, tankus, raķešu komplektus, bet Itālija un Grieķija - artilēriju, vēsta pravda.com.ua.

20.56. Ukraina izslēdz iespēju piekrist pamieram ar Krieviju un nepieņems nevienu vienošanos ar Maskavu, kas ietvertu atteikšanos no Ukrainas teritorijām, intervijā ziņu aģentūrai "Reuters" paziņojis Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska kancelejas vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks.

20.48. Slovjanska ir pilsēta, kas atrodas nepilnus 40 kilometrus no Krievijas okupantu sagrābtajām Ukrainas teritorijām - šeit nemitīgas gaisa trauksmes, tālumā regulāri artilērijas dārdi. Pilsētā palikuši ap 30 tūkstoši no pirms kara šeit dzīvojošo 100 000 iedzīvotāju. Pilsētas mērs saka, ka evakuācija turpinās, jo šeit smagākās dienas vēl priekšā: “Kā mēs paši sakām - situācija ir stabili saspringta, regulāri skan trauksmes sirēnas, pilsēta jau vairākkārt ir bijusi pakļauta aviotriecieniem, raķešu un bumbu triecieniem. Pagaidām komunikācijas pilsētā ir, elektrība, gāze, veikali strādā. Turpinām cilvēku evakuāciju, jo ar katru dienu šeit kļūst arvien bīstamāk. Tepat blakus ir Limaņa, Severodonecka, lūdzam cilvēkus braukt prom. Saprotam, ka vēl smagākās dienas mums ir tikai priekšā.”

20.41. Polija pārtraukusi 30 gadus seno vienošanos ar Krieviju par gāzes piegādēm pa Jamalas cauruļvadu, raksta portāls "Pravda".

19.20. Kijivas pilsētas Pečeru rajona tiesa pirmdien aizmuguriski noteikusi apcietinājumu bijušajam Ukrainas prezidentam Viktoram Janukovičam par tā dēvētās Harkivas vienošanās parakstīšanu, paziņoja Ukrainas Ģenerālprokuratūra. Janukovičs saistībā ar vienošanās parakstīšanu tiek apsūdzēts valsts nodevībā.

18.20. Pasaulē lielākais kafejnīcu tīkls "Starbucks" pēc 15 gadu darbības pilnībā aizies no Krievijas tirgus, pirmdien paziņoja ASV Vašingtonas štatā bāzētā kompānija.

17.56. Polija formāli lauzīs gāzes piegāžu līgumu ar Krieviju, pirmdien paziņoja Polijas klimata ministre Anna Moskva un premjerministra kancelejas valsts sekretārs Pjotrs Naimskis. Līgums par gāzes piegādēm starp Poliju un Krieviju bijis spēkā kopš 1993.gada. Polijas ziņu aģentūra PAP vēsta, ka valdība lēmumu par līguma laušanu pieņēmusi 13.maijā.

16.38. Krievijas okupētajā Hersonas apgabalā no šodienas tiek ieviesta divvalūtu zona, kur vienlaicīgi apritē būs rublis un grivna, paziņojis okupantu militāri civilās administrācijas vadītājs Volodimirs Saldo. Viņš norādīja, ka pēc atbilstoša dekrēta izdošanas visiem tirgotājiem Hersonas apgabalā ir tiesības izvietot cenu zīmes grivnās un rubļos, savukārt vēlāk šāda prasība būšot obligāta.

15.50. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, pirmdien attālināti uzrunājot Pasaules ekonomikas foruma dalībniekus Davosā, aicināja nosūtīt viņa valstij vairāk ieroču un vērst maksimālas sankcijas pret Krieviju. Videouzrunā Zelenskis Pasaules ekonomikas foruma dalībniekiem teica, ka desmitiem tūkstošus dzīvību varētu izglābt, ja Kijiva "jau februārī būtu saņēmusi pilnīgi visu nepieciešamo". 24.februārī Krievijas karaspēks pēc prezidenta Vladimira Putina pavēles sāka visaptverošu iebrukumu Ukrainā.

15.05. Igaunijas robežpilsēta Narva kļuvusi par īslaicīgu pieturas punktu ukraiņu bēgļiem, kas robežu šķērso no Krievijas puses un uz īsu brīdi piestāj pilsētā, lai drīz vien dotos tālāk - daļa atpakaļ uz Ukrainu, daļa uz citām valstīm, pirmdien vēsta laikraksts "Postimees".

13.20."RIA Novosti" vietnē "Telegram" raksta, ka Krievijas Federācijas ārlietu ministra vietnieks Andrejs Rudenko pieļauj iespēju sākt disuksijas ar Ukrainu par ieslodzīto apmaiņo no rūpnīcas "Azovstaļ".

13.17. Harkivā pēc Krievijas karaspēka apšaudes nav iespējams atjaunot aptuveni 500 ēkas. Tikmēr Saltivkas ziemeļu apgabalā vietējas varas iestādes jau šobrīd būtu gatavas būvniecības darbiem, lai celtu jaunus mājokļus, taču pagaidām tiek gaidīta militārpersonu atļauja, vietnē "Telegram" pauž prezidenta biroja vadītājs Kirilo Timošenko.

12.20. Ukrainas Zaporižjas apgabalā svētdien sprādzienā smagi ievainots krievu okupantu ieceltais Enerhodaras mērs.

Enerhodaru, kur atrodas Zaporižjas atomelektrostacija, Krievijas karaspēks okupēja kara pirmajās dienās. Apgabala centru Zaporižju joprojām kontrolē Ukrainas spēki.

10.58. Luhanskas apgabala administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs ziņo, ka Krievijas karaspēks pēdējās diennakts laikā radījis postījumus 70 dzīvojamajām ēkām Luhanskas apgabalā. "Vakar vakarā Lisičanskā tika nogalināta arī sieviete, kuras dzīvoklī trāpīja šāviņš. Viņas dzīvojamais rajons tika intensīvi apšaudīts - bojātas 4 mājas. Kopumā visā pilsētā tika bojātas 13 ēkas."

Arī Novodružeskas pilsēta piedzīvoja intensīvus uzbrukumus. Tur tika iznīcinātas 28 dzīvojamās ēkas. "Kopumā ienaidnieks 22. maijā trāpīja vairāk nekā 70 dzīvojamām ēkām Luhanskas apgabalā."

09.56. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši aptuveni 29 200 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš iebrukuma sākuma 24.februārī Krievijas spēki zaudējuši 1293 tankus, 3166 bruņutransportierus, 604 lielgabalus, 201 daudzstobru reaktīvo mīnmetēju, 93 zenītartilērijas iekārtas, 204 lidmašīnas, 170 helikopterus, 476 bezpilota lidaparātus, 110 spārnotās raķetes, 2206 automobiļus un autocisternas, 13 kuģus un ātrlaivas un 43 specializētās tehnikas vienības.

09.11. Starptautiskā reitingu aģentūra "Moody's" otro reizi pēdējos trīs mēnešos samazinājusi Ukrainas kredītreitingu saistībā ar aizvien pieaugošajiem riskiem, ka Krievijas iebrukums negatīvi ietekmēs valsts parādsaistību ilgtspēju.

09.01. Ukrainas ģenerālštābs ziņo, ka Baltkrievijas bruņotie spēki intensīvi veic izlūkošanu un izvieto papildu vienības pierobežas rajonos.

07.09. Ukraina izslēdz iespēju piekrist pamieram ar Krieviju un nepieņems nevienu vienošanos ar Maskavu, kas ietvertu atteikšanos no Ukrainas teritorijām, intervijā ziņu aģentūrai "Reuters" paziņojis Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska kancelejas vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks.

05.02. Vasiļevkā un Zaparožje šobrīd Krievija armijas karavīru ir vairāk nekā vietējo iedzīvotāju, vēsta pravda.com.ua.

01.51. No Sīrijas Krievijā ieradušies speciālisti, lai palīdzētu izstrādāt bīstamas muciņbumbas (ar sprāgstvielām pildītus konteinerus), vēsta "The Guardian". Inženieri, kas Sīrijas pilsoņu kara laikā bija iesaistīti bēdīgi slaveno muciņbumbu izgatavošanā, Krievijā atrodas nedēļām ilgi. Eiropas valstu izlūkošanas aģentūras fiksējušas vairāk nekā 50 speciālistu ierašanos Krievijā, kur viņi jau vairākas nedēļas sadarbojas ar Krievijas bruņoto spēku pārstāvjiem. Viņu ierašanās Krievijā, iespējams, bija iemesls, kāpēc rietumvalstis pirms vairākām nedēļām brīdināja par iespējamu sīriešu iesaisti ķīmisko ieroču izgatavošanā.

00.10. Donbasā Ukrainas bruņotie spēki sabombardējuši Krievijas armijas izveidoto pontonu pāreju pār Siverskas Doņecas upi, pa kuru pārvietojās tanki, vēsta pravda.com.ua.