Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Ukraiņiem motivācija patriekt no savas zemes okupantus ir milzīga

© Scanpix

Krievu okupanti, nespējot ieņemt Ukrainas austrumu pilsētas, aiz bezspēcības iznīcina mūsu pilsētas – tā TV3 Ziņām saka Ukrainas karavīri frontes līnijā. Motivācijas padzīt ienaidnieku no savas zemes tur netrūkst nevienam, bet, lai tas notiktu ātrāk, nepieciešamas apjomīgākas un ātrākas smagā bruņojuma piegādes no Rietumiem.

Ukrainas aizstāvjiem noskaņojums, karam ilgstot jau teju trīs mēnešus, joprojām ir apņēmības pilns uzsveikt okupanta spēkus. Apņēmība un motivācija padzīt ienaidnieku no savas zemes ir ārkārtīgi augsta.

TV3 Ziņas sarunājās ar ukraiņu izlūkiem pirmajās līnijās, kuri mājās nav bijuši kopš februāra vidus. Lai pienācīgi stātos pretī Krievijas okupācijas spēkiem, viņiem ne tikai nepieciešami dažāda veida ieroči, bet arī citas it kā pašsaprotamas lietas. Tāpēc uz Ukrainas austrumiem TV3 Ziņu filmēšanas grupa nogādāja Ukrainas brīvības cīnītājiem Latvijas Aizsardzības ministrijas un uzņēmēju sarūpētos armijas apavus, apģērbus, cimdus un citu karā vajadzīgo aprīkojumu.

Brigādes komandieris, kura vārdu un seju atklāt nedrīkstam, tāpēc viņa dots segvārds Pelēkais, stāsta, ka situācija frontē ir smaga.

Pelēkais: ”Šeit, frontes līnijā, mēs veicam izlūkošanu, ja man jāsaka par kopējo situāciju, tad ienaidnieks šobrīd ir novājināts, nav spējīgs veikt aktīvas darbības. Skatoties uz viņu uzbrukumiem, viņiem pat nedarbojas izlūkošana, viņi uzbrūk ar masu. Situācija ir smaga, bet mēs turamies, esam atgrūduši ienaidnieku apmēram 20 kilometrus atpakaļ.”

Ienaidnieks, saprotot savu nespēju sagrābt Ukrainas teritorijas, iznīcina Austrumukrainas pilsētas ar visa veida artilēriju.

“Mēs šeit viņus noturam, atspiežam atpakaļ, viņi cenšas kaut ko izdarīt, pārsvarā izmantojot smago artilēriju, met bumbas uz mūsu pilsētām, bet mēs cīnāmies un cīnīsimies līdz galam. Viņi to dara, jo ir bezcerīgā stāvoklī. Iepriekš mēs atradāmies citā vietā, mums bija cita dislokācija, tur viņi saprotot, ka nespēj pavirzīties uz priekšu - visu dedzināja, visas teritorijas apšaudīja ar artilēriju, tādā veidā cenšoties virzīties uz priekšu, bet arī tas viņiem nepalīdzēja,” stāsta Ukrainas armijas izlūku brigādes komandieris.

Šīs brigādes komandieris saka, - cilvēkresursu ziņā krievu spēki esot vairāk, taču tas nenozīmē, ka viņi ir spēcīgāki. Redzot tās zvērības, ko krievu okupanti nodara Ukrainas cilvēkiem, šeit karavīros rodas vēl lielāks cīņasspars padzīt ienaidnieku no savas zemes.

“Ja kaujā iziet viens mūsu karavīrs, bet viņi pretī 10 cilvēki, tad mūsējais nenogurstot viņus piebeigs. Un tas nav atkarīgs no tā, cik mēs esam stipri, tas nozīmē, cik spēcīgs ir mūsu gars, mums ir mērķis, mēs neesam aizgājuši iekarot viņu zemi, mēs aizstāvam savējo un cilvēks, kurš iet uz patiesību, brīvību un ticību, viņam vienmēr būs vairāk spēka,” skaidro Ukrainas armijas izlūku brigādes komandieris.

Viņš piebilst, ka viņam kara sākumā bija ļoti lielas bailes, domājis, ka tās būs beigas, bet, kad es redzēja, kā mirst bērni, veci cilvēki, sievietes, bailes pārgāja. ”Nav baiļu, ir tikai dusmas un dusmas, tā sajūta, vēlme izdzīt ienaidnieku no savas mājas. Man ir vienalga, cik viņu tur ir, kāda artilērija, vienalga. Mana brigāde ir bijusi šajā laikā pakļauta gan tanku, gan artilērijas, aviācijas uzbrukumiem, nav vairs bail,” nosaka Ukrainas armijas izlūku brigādes komandieris.

Motivācijas par spīti cīņai jau trīs mēnešus - netrūkst nevienam - ne izlūkiem, ne artilēristiem, ne ierakumos esošajiem. Viņi zina, ka uzvarēs. Lai tas notiktu ātrāk, nepieciešams smagais bruņojums.

“Mums pietrūks smagā bruņojuma, lai jūs saprastu, ja viņiem ir 10 lādiņi, mums trīs, ir nepieciešamas pretgaisa aizsardzības sistēmas, lai varam precīzi pārtvert ienaidnieka uzbrukumus, arī aviāciju, jo šobrīd, ja mēs vienu pusi pārtveram, viņi cenšas uzbrukt no otras puses, pretgaisa aizsardzība nespēj uz visu to reaģēt. Motivācija mums ir, uzvara ir aiz mums, tikai nepieciešami ieroči. Bet jūsu valstij es vēlos pateikt paldies visas savas brigādes vārdā, paldies!” saka Ukrainas armijas izlūku brigādes komandieris.