Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Francijā iecelti jauni ārlietu un aizsardzības ministri

© Pixabay.com

Francijas prezidents Emanuels Makrons piektdien veicis pārkārtojumus valdībā, ieceļot jaunus ārlietu un aizsardzības ministrus.

Par Francijas jauno ārlietu ministri kļuvusi Francijas vēstniece Londonā Katerina Kolonna, bet aizsardzības ministra amatā iecelts Sebastjēns Lekornī, kurš agrāk ieņēma Francijas aizjūras teritoriju ministra amatu.

Pirmdien Makrons iecēla premjerministra amatā līdzšinējo nodarbinātības ministri Elizabeti Borni, kas kļuvusi par pirmo sievieti Francijas valdības vadītāja amatā pēdējo 30 gadu laikā.

Pārkārtojumi valdībā bija gaidīts solis, kura mērķis ir dot jaunu stimulu Makrona dibinātajai partijai "Republique En Marche" ("Uz priekšu, Republika!", REM) pirms parlamenta vēlēšanām nākamajā mēnesī.

Makrons cer uz vairākumu jaunajā parlamentā, kas ļautu viņam īstenot iecerētās reformas iekšpolitikā, tai skaitā pensiju reformu, kā arī samazināt nodokļus.

Valdības pārkārtojumos vislielākais pārsteigums izrādījies vēsturnieka, koloniālisma un rasu attiecību eksperta Papa Ndiajes iecelšana izglītības ministra amatā, kurā viņš nomainīs labējo politiķi Žanu Mišelu Blankēru.

Opozīcijas politiķi ir apsūdzējuši Makronu, ka viņš tīšām kavējas ar jaunās valdības sastāva nosaukšanu, norādot, ka kopš Makrona pārvēlēšanas prezidenta amatā pagājušas jau gandrīz četras nedēļas.

Pēdējās dienās šis jautājums plaši apspriests arī Francijas medijos, aizēnojot priekšvēlēšanu kampaņu.

"Franču tautai ir daudz raižu par nākotni, par elektrības, degvielas, mājokļa un pārtikas cenām, kas pieaug," radio "Franceinfo" šodien sacīja deputāts Žiljēns Obērs, kas pārstāv opozīcijā esošo Republikāņu partiju.

Gaidāms, ka parlamenta vēlēšanās Makrona dibinātajai partijai un tās sabiedrotajiem lielākie konkurenti būs kreisās partijas.

Galēji kreisās partijas "Nepakļāvīgā Francija" līderis Žans Liks Melanšons cer atgriezties parlamentā pēc tam, kad prezidenta vēlēšanās palika trešajā vietā. Viņam nesen izdevās pārliecināt sociālistus, komunistus un zaļos apvienot spēkus un piedāvāt kopīgu platformu 12.jūnijā un 19.jūnijā gaidāmajās parlamenta vēlēšanās.

Līdzīgi kā iepriekšējās Makrona valdības, arī šajā sieviešu un vīriešu skaits ir vienāds. Makrons arī turpinājis savu paradumu piesaistīt talantus no opozīcijas partijām, ieceļot solidaritātes, autonomijas un invalīdu ministra amatā Damjēnu Abadu no Republikāņu partijas.

42 gadus vecais Abads ir pirmais invalīds, kurš tika ievēlēts Francijas parlamentā.

Francijas ekonomikas ministrs Bruno Lemērs un Francijas iekšlietu ministrs Žeralds Darmanēns ir saglabājuši savus amatus.

Kolonna nomainīs ārlietu ministra amatā Žanu Īvu Ledriānu, bet Lekornī stāsies Floransas Parlī vietā aizsardzības ministra postenī.