Eiropas Savienība aizliedz zušu importu un eksportu

20.decembrī Eiropas Komisija paziņojusi par Eiropas Savienības dalībvalstu CITES zinātniskās grupas sēdē pieņemto lēmumu, kas aizliedz Eiropas zušu (Anguilla anguilla) importu ES, kā arī šīs sugas īpatņu eksportu no ES līdz 2011.gada beigām, kad šis lēmums tiks atkārtoti pārskatīts, aģentūru LETA informēja Dabas aizsardzības pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Rita Jakovļeva.

Eiropas zutis kopš 2009.gada 13.marta ir iekļauts Padomes regulas par savvaļas dzīvnieku un augu sugu aizsardzību, reglamentējot to tirdzniecību, B pielikumā, kas nosaka, ka šīs sugas tirdzniecībai nepieciešamas CITES atļaujas. Šīs sugas pastāvēšanu apdraud gan piesārņojums, gan pārlieku lielā nozveja, līdz ar to tās tirdzniecība ES ietvaros tiek ierobežota.

Tā kā Eiropas zuša iekļaušana CITES pielikumos nav devusi cerētos rezultātus un populācija turpina sarukt, Eiropas Komisija apsver iespēju nākotnē vēl striktāk regulēt zušu un to izstrādājumu tirdzniecību ES.

CITES ir Konvencija par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas dzīvnieku un augu sugām (Vašingtonas konvencija).

Svarīgākais