Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Armēnijā jau mēnesi turpinās valdības pretinieku protesti; aizturēti 414 opozīcijas atbalstītāji

© AFP/Scanpix/Leta

Policija Armēnijā otrdien aizturējusi vairāk nekā 400 opozīcijas atbalstītāju, kas centās bloķēt ielas galvaspilsētā Erevānā, kur jau mēnesi turpinās valdības pretinieku protesti.

Kopš aprīļa vidus opozīcijas partijas rīko demonstrācijas, pieprasot premjerministra Nikola Pašinjana atkāpšanos, jo ir neapmierinātas ar viņa veikumu teritoriālajā strīdā ar Azerbaidžānu.

Otrdienas rītā vairāki simti opozīcijas atbalstītāju mēģināja bloķēt ielas Erevānas centrā.

"414 cilvēki, kas nepakļāvās tiesībsargājošo iestāžu darbinieku likumīgajām prasībām, īslaicīgi aizturēti," pavēstīja policija.

2020.gada septembrī Armēnijas un Azerbaidžānas starpā uzliesmoja karadarbība par pamatā armēņu apdzīvoto Kalnu Karabahas strīdus reģionu, kurā dzīvību zaudēja aptuveni 6500 cilvēku.

Karadarbība ilga sešas nedēļas un beidzās 2020.gada 9.novembrī, kad Armēnija un Azerbaidžāna ar Krievijas atbalstu noslēdza vienošanos par uguns pārtraukšanu Kalnu Karabahas konfliktā, ko Armēnijā daudzi uzskata par kapitulāciju.

Saskaņā ar vienošanos armēņi zaudēja daļu Kalnu Karabahas pamatteritorijas, kā arī visus drošības buferzonas rajonus, kas kopš 90.gadiem atradās armēņu kontrolē.

Kalnu Karabaha, kas padomju laikā bija Azerbaidžānas PSR sastāvā, kopš deviņdesmito gadu sākuma ir "de facto" neatkarīga armēņu republika. Kaut arī kopš PSRS sabrukuma Azerbaidžāna nekontrolēja Kalnu Karabahu, tā šo armēņu apdzīvoto reģionu uzskata par savu teritoriju