Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas izlūkdienests: Pavērsiena punkts karā būs augusta otrajā pusē

© SCANPIX

Ukraina atgūs visas savas zaudētās teritorijas, to skaitā gan Donbasu, gan Krimu. Tādu prognozi ir paudis Ukrainas militārās izlūkošanas dienesta vadītājs. Pienāk informācija, ka Ukrainas armija Izjumas virzienā pārgājusi pretuzbrukumā, vēsta LTV raidījums "Dienas ziņas".

Raksturojot kara gaitu un atzīstot, ka Krievijas zaudējumi ir "milzīgi", Ukrainas militārās izlūkošanas dienests telekanālam "Sky News" prognozējis, ka līdz pavērsiena punktam šajā karā nav vairs ilgi jāgaida.

"Pavērsiena punkts būs augusta otrajā pusē. Lielākā daļa aktīvo kaujas darbību būs beigušās līdz šī gada beigām,"

sacīja Ukrainas militārās izlūkošanas dienesta vadītājs Kirilo Budanovs.

Ukrainas militārā izlūkošana atzinusi arī, ka ukraiņu artilērijas uzbrukumu laikā daudzas Krievijas armijas ekipāžas pametušas savu bruņutehniku kaujas laukā. Arī Lielbritānijas amatpersonas vērtē, ka Krievija cietusi smagus zaudējumus, neveiksmīgi mēģinot šķērsot ceļā esošo Ziemeļdonecas upi. Ukrainas spēki turpina spiest okupantus laukā no teritorijām uz ziemeļiem no Ukrainas otrās lielākas pilsētas Harkivas.

"Frontes līnija nav stabila, gāja no rokām rokās, mūsu puiši ieņēma ciemu un atspieda [Krievijas spēkus], izmantojot artilēriju, un tagad viņi ir padzīti līdz robežai," zināja stāstīt kāds Ukrainas karavīrs.

"Varu tikai teikt, ka mēs bijām ļoti priecīgi, kad ieradās mūsu armija, jo mēs tik ilgi gaidījām atbrīvošanu. Mēs ticējām, ka mūsu Ukrainas spēki mūs atbrīvos un mēs varēsim dzīvot mierā un saskaņā ar savu Ukrainas varu un tautu," sacīja Kutuzivkas ciema iedzīvotāja Alla.

Tikmēr Krievijas armija ir pastiprinājusi uzbrukumus Ukrainas dienvidaustrumu daļās, kur vietējie iedzīvotāji pēkšņi attopas, ka nonākuši frontes līnijā.

"Redzēju dūmus un nolēmu paskatīties. Vakar vakarā biju te un redzēju tur vienu, divas mājas sagrautas. Tur vairs nav jumta. Un šai trāpīja šodien," stāstīja kāds iedzīvotājs.

Pēc Mariupoles gandrīz pilnīgas nopostīšanas un ieņemšanas tur dislocētās Krievijas spēku daļas turpina pārorientēties uz ziemeļiem un rietumiem, virzoties uz Zaporižjas pilsētu, kas ir patvērums ļoti lielam civiliedzīvotāju skaitam.