ASV Senāts gatavs ratificēt START līgumu ar Krieviju

ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijai, šķiet, izdosies izpildīt galveno uzdevumu pirms jaunā Kongresa sastāva sasaukšanas – Senātā iecerēts ratificēt ar Krieviju noslēgto START vienošanos par kodolieroču arsenālu samazināšanu un abpusējām inspekcijām kodolobjektos. Demokrāti ir pārliecināti, ka viņiem ir nepieciešamais 67 senatoru atbalsts ratifikācijai.

AP vēsta, ka B. Obama atlicis došanos atvaļinājumā un kopā ar viceprezidentu Džo Baidenu un ārlietu ministri Hilariju Klintoni turpināja pārliecināt svārstīgos republikāņus atbalstīt ratifikāciju. Šie pūliņi vainagojušies panākumiem, un nu jau deviņi republikāņu senatori likuši saprast, ka ir gatavi balsot par ratifikāciju. Ņemot vērā, ka Senātā demokrātiem ir 58 mandāti (tiesa, viens senators ir slimnīcā un nebalsos) un arī divi neatkarīgie senatori solījušies balsot par ratifikāciju, tā tiks atbalstīta, sacījis Baltā nama preses sekretārs Roberts Gibss.

Pirmdien Senāts noraidīja vēl trīs republikāņu iesniegtos labojumus līgumā, turklāt par šo lēmumu balsoja arī vismaz pieci republikāņi. BBC atgādina, ka pirms debatēm Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs nāca klajā ar paziņojumu, ka nekādus labojumus parakstītajā līgumā nav iespējams izdarīt, jo tas nozīmēs pilnīgu atteikšanos no šā dokumenta. Pēc AP rīcībā esošās informācijas, republikāņi savu īpašo viedokli par to, ka jaunais līgums ierobežos ASV spējas veidot pretraķešu aizsardzības sistēmu un palīdzēt saviem sabiedrotajiem, kā arī bažas par to, ka ASV nespēs kontrolēt Krievijas bruņojumu, vēlas iekļaut īpašā rezolūcijā, kas tiks pieņemta līdz ar līguma apstiprināšanu.

The New York Times atgādina, ka iepriekšējā START līguma termiņš beidzās pagājušā gada decembrī. Tikai šajā pavasarī izdevās saskaņot jaunu līguma tekstu, kas paredz, ka septiņu gadu laikā gan Krievijas, gan ASV kodolarsenāli tiks samazināti no 2200 līdz, augstākais, 1550 kodolgalviņām. Panākta arī vienošanās par abpusējām inspekcijām otras puses kodolobjektos. Krievija, kas aktīvi mudinājusi ASV Senātu ratificēt līgumu, solījusi, ka uzreiz pēc šīs ratifikācijas to sāks izskatīt arī Valsts dome.

Republikāņu nostāju mainījusi ne tikai prezidenta administrācijas aktīvā rīcība, bet arī Apvienoto štābu priekšnieku komitejas priekšsēdētāja, admirāļa Maika Mallena vēstule, kas tika nolasīta pirmdien notikušās Senāta slēgtās sēdes laikā un kurā uzsvērts, ka amerikāņu militārpersonas pilnībā atbalsta līguma ratifikāciju. Pirms balsojuma par ratifikāciju, Senātam ar 60 balsīm jānolemj par debašu pārtraukšanu.

Pasaulē

Astronomi ir novērojuši milzīgu strūklu pāri, kas izplūst no supermasīva melnā cauruma 7,5 miljardu gaismas gadu attālumā no Zemes. Megastruktūra aptver 23 miljonus gaismas gadu, padarot šīs melnā cauruma strūklas par lielāko jebkad redzēto, liecina jauni pētījumi, kas publicēti žurnālā “Nature”.

Svarīgākais