Viļņas kapsētās 9.maijā tiks izvietoti plakāti ar informāciju par karu Ukrainā un Otro pasaules karu

© AP/Scanpix/Leta

Viļņas kapsētu apmeklētājus 9.maijā sagaidīs plakāti ar informāciju par karu Ukrainā un Otro pasaules karu un tajos saskatāmajām līdzībām, taču cilvēkiem, kuri šai dienā tur vēlēsies pieminēt Padomju Savienības uzvaru pār nacistisko Vāciju, ieeja kapsētās nebūs liegta, paziņojis Lietuvas galvaspilsētas mērs Remiģijs Šimašus.

"Protams, neliksim nekādus šķēršļus vecmāmuļām ar neļķēm vai bez neļķēm, (..) bet pie kapiem būs informācija par to, kas notika Otrā pasaules kara laikā, - diemžēl līdzīgas un dažkārt vēl krietni ļaunākas lietas pašlaik notiek Ukrainā," viņš sacījis.

Pēc Šimašus teiktā, plakātos būs sniegta "vienkārša, lietišķa un neaizvainojoša informācija" līdz ar vēstures notikumu novērtējumu.

"Domāju, spilgtāka reportāža atradīsies pie ieejas Antakalnes kapsētā - par Otro pasaules karu un šobrīd notiekošo agresiju Ukrainā, ar fotogrāfijām un ļoti skaidru vēstījumu, ka diemžēl norisinās līdzīgas lietas," viņš piebildis.

Vienlaikus mērs vēlreiz atkārtojis aicinājumu Otrā pasaules kara beigas pieminēt 8.maijā, kā tas tiek darīts Rietumos, bet 9.maijā "nedoties nedz slavināt šīs padomju lietas, nedz arī protestēt pret slavinātājiem", lai "tādējādi nelietu ūdeni uz Lietuvas nelabvēļu dzirnavām".

Lietuvas Valsts drošības departaments (VSD) brīdinājis, ka 9.maijā Lietuvā iespējamas provokācijas un vardarbīgi incidenti.

Pasaulē

Rainai Ņištai jau sajucis palīdzības vešanas reižu skaits no Latvijas uz fronti — vairāk nekā simts. Pēdējās reizes bijušas uz Pokrovsku, kur dienē Rainas jaunais vīrs un kur viņa ar domubiedriem palīdz 151. atsevišķajai mehanizētajai brigādei.

Svarīgākais