Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Berlīnē aizliegts demonstrēt Ukrainas simbolus 8. un 9.maija pasākumos

© f64.lv, Kaspars Krafts

Berlīnes federālās zemes varas iestādes ir aizliegušas Ukrainas karogu un citu ukraiņu simbolu demonstrēšanu akcijās 8. un 9.maija piemiņas pasākumu laikā, pielīdzinot tos Krievijas un Donbasa separātistu simboliem.

Par to liecina attiecīgs Vācijas galvaspilsētas policijas dokuments, kas nonācis tiešsaistes laikraksta "Jevropeiska pravda" rīcībā.

Ukraiņu aktīvisti plānoja rīkot mierīgu akciju Berlīnē, lai godinātu Otrā pasaules kara upuru piemiņu, jo šajā karā gājuši bojā miljoniem ukraiņu.

Ukraiņu un vācu asociācijas "Ukraine Future" viceprezidente Anna Praine-Kosača pastāstīja "Jevropeiska pravda", ka pirms divām nedēļām Berlīnes ukraiņu kopiena vienojās ar vietējām varas iestādēm par akcijas rīkošanu un saņēma atļauju.

Bija gaidāms, ka uz bojāgājušo piemiņas godināšanu Berlīnē sapulcētos apmēram 20 tūkstoši ukraiņu, bet nebija plānots rīkot nekādu demonstrāciju.

Tomēr piektdienas vakarā Berlīnes policija nosūtīja organizatoriem dokumentu, kurā norādīts uz aizliegumu izmantot jebkādu Ukrainas simboliku Otrā pasaules kara pieminekļu apmeklēšanas laikā. Tika aizliegta arī ukraiņu organizāciju pārstāvju klātbūtne šajos objektos.

Dokuments ir datēts ar 4.maiju, bet nosūtīts divas dienas pēc tam. Tā kā tas saņemts tieši pirms nedēļas nogales, to pārsūdzēt būs sarežģīti. Anna Praine-Kosača atzīmēja, ka organizatori meklē juridiskas iespējas atcelt ukraiņu simbolikas izmantošanas aizliegumu.

Berlīnes varas iestādēm ir iesniegti pieteikumi aptuveni 50 demonstrāciju un pasākumu rīkošanai 8. un 9.maijā, tāpēc tās ir noteikušas vairākus ierobežojumus 15 rajonos, mēģinot nepieļaut konfliktu izcelšanos.

Berlīnes policija ir aizliegusi izmantot ne tikai Krievijas, PSRS un tā saukto Doņeckas un Luganskas "tautas republiku" karogus, bet arī Ukrainas karogus. Tā arī aizliegusi "spēlēt un dziedāt krievu un ukraiņu maršus vai kara dziesmas".

Ir aizliegts demonstrēt arī burtus V un Z, kurus izmanto Krievijas armija karā pret Ukrainu, Georga lentītes un citus simbolus un zīmes, ar kuriem tiek atbalstīts Krievijas karš pret Ukrainu.