Viesstrādnieki Zviedrijā nokļūst teju vai verdzībā

Ārvalstu viesstrādnieki tiek ievilināti Zviedrijā un piespiesti strādāt teju vai verdzības apstākļos, teikts Zviedrijas Drošības un attīstības politikas institūta ziņojumā, kurā arī norādīts, ka šī uzņēmējdarbības joma kļuvusi par ienesīgu starptautiskās noziedzības biznesa daļu.

Parastā shēma ir šāda: darbā iekārtošanas firma reklamē darba iespējas, piesolot interesentus Zviedrijā nodrošināt ar dzīvesvietu un uzturu. Tad strādnieki tiek izīrēti citām kompānijām, kur viņi par darbu saņem nelielu atalgojumu vai arī to nesaņem vispār.

Kā secinājuši pētījuma autori, Zviedrija nav gatava risināt problēmas, ko izraisa cilvēku tirgošana piespiedu darbam.

Cilvēku tirgoņi izmanto nepilnības Šengenas zonā, lai ar viltu pārliecinātu strādniekus no Baltijas valstīm braukt uz Zviedriju, kur daudzi no viņiem tad kļūst par ekspluatācijas upuriem.

Ziņojumā izklāstīts gadījums ar kādu vārdā neminētu Zviedrijas-Latvijas darbā iekārtošanas uzņēmumu, kas ar darba piedāvājumiem kavējies un tos atlicis, turklāt strādniekiem atņēmis ievērojamu viņu peļņas daļu. Daudzi strādnieki vairāku gadu garumā kā atalgojumu saņēmuši vien pārtiku un pajumti.

Autori uzsver, ka ekspluatācijai nav pakļauti tikai baltieši vien, bet arī, piemēram, ogu lasītāji no Āzijas valstīm.

Svarīgākais