"Novaja gazeta" redaktors Muratovs pārdod savu Nobela medaļu

© Pixabay.com

Nu jau kādu laiku Krievijā faktiski nav neatkarīgās preses. Viens no pēdējiem izdevumiem, kas apturēja savu darbību, bija ietekmīgākais laikraksts "Novaya gazeta", kuru nespēja glābt pat tās galvenais redaktors – pērnā gada Nobela Miera prēmijas laureāts Dmitrijs Muratovs, vēsta lsm.lv.

Piektdien, 6. maijā, visās Latvijas preses tirdzniecības vietās nonāk avīze "Novaja Gazeta Eiropa". Tas ir piespiedu emigrācijā esošo Krievijas brīvo žurnālistu veidots izdevums, viņu neatkarīgs skatījums uz notikumiem karā Ukrainā un procesiem Krievijā. Laikraksts nāk klajā sadarbībā ar izdevniecību "Rīgas Viļņi".
Pērnā gada Nobela miera prēmijas laureāta Dmitrija Muratova vadītais laikraksts "Novaja gazeta" savu darbību Krievijā pārtrauca neilgi pēc Ukrainas kara sākuma, atsakoties pakļauties prasībai notiekošo saukt par "speciālo militāro operāciju".

Par jaunā laikraksta un arī interneta platformas bāzēšanās vietu ir izvēlēta Rīga. Tieši tāpēc mūsu valstī šis izdevums būs pieejams gan latviski, gan krieviski lasošajai auditorijai.

Kā norādīja jaunās avīzes galvenais redaktors Kirils Martinovs, viņš ļoti cer, ka vismaz kāds no šī drukātā izdevuma eksemplāriem nonāks arī Krievijā, un tas būs vislielākais jaunā izdevuma darbības novērtējums.

Intervijā Latvijas radio Kirils Martinovs stāsta, ka lielāko daļu no savas Nobela miera prēmijas uzreiz iztērēja labdarībai. Otra daļa tikusi rezervēta Poļitkovskas prēmijai, kuru bija plānots piešķirt rudenī Maskavā, taču tagad tas liekas maz ticams. "Kaut kāda daļa no šīs naudas tiešām tika atvēlēta visam kolektīvam, turklāt ne tikai žurnālistiem. Es, piemēram, no šīs Nobela prēmijas saņēmu kādus 250 eiro. Taču tas tiešām bija tāds simbolisks žests par to, ka mēs dalām šo balvu. Dmitrijs Muratovs tagad pārdod izsolē arī savu Nobela medaļu, un visi iegūtie līdzekļi tiks novirzīti Ukrainas labdarības fondā," stāstīja Kirils Martinovs.

Svarīgākais