Bloķēs Rumānijas un Bulgārijas pievienošanos Šengenas zonai

Francija un Vācija izlēmušas bloķēt Rumānijas un Bulgārijas pievienošanos Šengenas zonai nākamajā gadā, otrdien paziņoja Eiropas Komisijas (EK) preses pārstāvis.

Francijas iekšlietu ministrs Briss Ortefē un viņa Vācijas kolēģis Tomass de Mezjērs nosūtījuši EK vēstuli, ka būtu priekšlaicīgi ļaut abām valstīm pievienoties Eiropas bezrobežu zonai.

Vēstulē EK iekšlietu komisārei Sesīlijai Malstrēmai abi ministri atsaucas uz trūkumiem Bukarestes un Sofijas centienos cīnīties ar korupciju un organizēto noziedzību.

Kā norāda ministri, lēmums par abu valstu lūgumu uzņemt tās Šengenas zonā būtu jāpieņem tad, kad tās būs panākušas "neatgriezenisku progresu" cīņā ar korupciju un organizēto noziedzību.

Vācijas un Francijas rīcību nosodījis Rumānijas prezidents Trajans Basesku, kurš to raksturojis kā "diskrimināciju pret Rumāniju".

Savukārt Bulgārija solīja darīt visu, lai kliedētu bažas par tās plāniem pievienoties zonai.

"Mēs apzināmies, ka politiskā situācija dažās ES dalībvalstīs ir sarežģīta. Šī iemesla dēļ mēs darīsim visu, lai kliedētu jebkādas šaubas, tostarp tiesu sistēmas jomā un sabiedrībā kopumā," sacīja Ārlietu ministrijas preses pārstāve Vesela Čerņeva. "No tehniskā skatu punkta Bulgārija būs gatava pievienoties martā. Pievienošanās Šengenas zonai ir viena no valdības un visas Bulgārijas prioritātēm."

Lēmums par jaunu valstu uzņemšanu zonā ir jāpieņem vienprātīgi visām ES Ministru padomes dalībvalstīm, kaut arī ne visas 27 ES valstis ir pievienojušās Šengenas zonai. Ārpus tās palikušas Īrija, Lielbritānija un Kipra. Zonā atrodas arī ES neietilpstošās valstis Īslande, Norvēģija un Šveice.

Rumānija un Bulgārija cerēja pievienoties Šengenas zonai nākamā gada martā.

Pasaulē

Krievijas armijas vadība iepriekš zināja par lielu varbūtību, ka Ukrainas Bruņotie spēki var iebrukt Kurskas apgabalā, piektdien ziņoja britu laikraksts "The Guardian", atsaucoties uz Ukrainas karavīru sagrābtiem Krievijas Iekšlietu ministrijas, Federālā drošības dienesta (FSB) un armijas dokumentiem.

Svarīgākais