Vācija vērsusies starptaustiskajā tiesā ar prasību pret Itāliju

© Ģirts Ozoliņš / F64

Vācija iesniegusi ANO Starptautiskajā tiesā (ICJ) prasību pret Itāliju, apsūdzot Romu par to, ka tā pārkāpj tiesas lēmumu, joprojām pieprasot kompensāciju par nacistiskās Vācijas Otrajā pasaules karā pastrādātajiem noziegumiem.

Vācijas prasība ICJ reģistrēta piektdienas vakarā.

ICJ 2012.gadā atzina, ka Itālijas tiesas pārkāpušas savas pilnvaras, pieņemot izskatīšanai kompensāciju pieprasījumus par nacistu pastrādātajiem kara noziegumiem 1943.-1945.gadā.

Tomēr jaunajā prasībā Berlīne uzstāj, ka Itālijas tiesās arī pēc 2012.gada turpinājās prasību pret Vāciju pieņemšana, tādējādi "pārkāpjot Vācijas suverēno imunitāti".

Prasībā īpaši izcelts 2014.gadā Itālijas konstitucionālās tiesas pieņemtais spriedums, kas atļauj "pret suverēnām valstīm celt atsevišķas kara noziegumu vai noziegumu pret cilvēci upuru prasības".

Vācijas vērtējumā, tāds spriedums ir starptautisko tiesību pārkāpums un neatbilst ICJ lēmumam.

ICJ informēja, ka Berlīne konstatējusi vismaz 25 jaunas prasības, kas pret Vāciju iesniegtas Itālijas tiesās un vismaz 15 lietās pieņemts Vācijai negatīvs spriedums.

Vismaz divās tādās lietās kompensācijas apmierināšanai Itālijas tiesa mēģina konfiscēt Vācijas valstij piederošus īpašumus Romā.

1998.gadā Itālijas tiesā, pieprasot kompensāciju, vērsās kāds Luidži Ferīni, kurš 1944.gada augustā tika nosūtīts spaidu darbos uz Vāciju. 2004.gadā viņam par labu lēma Itālijas Augstākā tiesa, un kopš tā laikā simtiem nacistu kara noziegumu upuru atraitņu un citu ģimenes locekļu vērsušies Itālijas tiesās.

2012.gadā ICJ nolēma, ka "Itālijas Republikai ir pienākums, pieņemot attiecīgus likumus, vai ar citām metodēm nodrošināt, lai tās tiesu spriedumi, kas aizskar Vācijas imunitāti, kuru tā bauda saskaņā ar starptautiskajām tiesībām, zaudētu spēku".

Svarīgākais