Šodien ir tumšākā diena pēdējos 400 gados

© Scanpix

Mēness aptumsums, pēdējais šogad, iesākās otrdien plkst. 07:29 pēc Latvijas laika, pirmo reizi pēdējo 400 gadu laikā sakrītot ar ziemas saulgriežiem. Šo laiku speciālisti jau nodēvējuši par vistumšāko pēdējo četru gadsimtu laikā.

Šo reto dabas parādību vērot varēja Rietumu un Ziemeļu Eiropas iedzīvotāji, kā arī Centrālamerikā, Klusā okeāna salās, Īslandē, Grenlandē, krievu Čukotkā, Kamčatkā, Taimirā un Kolas pussalas ziemeļu daļā dzīvojošie.

Zemes ēna pilnībā aizsedza Mēnesi no Saules 72 minūtes. Mēness mainīja savu krāsu – tā nokrāsas var svārstīties no pelēkas līdz pat oranžai vai tumši sarkanai, liecina NASA dati.

Dienvidamerikā, Rietumāfrikā un Rietumeiropā atsevišķas aptumsuma fāzes bija redzamas Mēnesim rietot, savukārt Japānā, Ķīnā, Austrālijā un Dienvidrietumu Āzijā – Mēnesim uzlecot. Indijas, Krievijas galvaspilsētas Maskavas, Vidusāzijas, Sibīrijas un Ķīnas rietumu daļu, kā arī gandrīz visas Āfrikas iedzīvotāji aptumsumu šoreiz neredzēja.

Pilnībā Zemes ēna aizsedza Mēness disku plkst. 07:40 pēc pasaules laika. Pilna fāze turpinājās līdz 08:58 pēc pasaules laika, taču plkst. 11:04 pēc pasaules laika Mēness pilnībā izies no Zemes ēnas.

Iepriekšējais Mēness aptumsums bijis daļējs – Zemes ēna aizsedza Mēnesi nedaudz vairāk par pusi. Tas tika novērots šī gada 26. jūnijā, un to varēja redzēt Ziemeļamerikas, Dienvidamerikas, Austrālijas, Klusā okeāna salu un Krievijas Tālo Austrumu iedzīvotāji.

Nākamgad būs divi pilni Mēness aptumsumi – 15. jūnijā un 10. decembrī.

Mēness aptumsums notiek tad, kad Zemes dabiskais pavadonis, virzoties ap mūsu planētu, ieiet tās ēnā. Pēc zinātnieku domām, pēdējo reizi Mēness aptumsums ar ziemas saulgriežiem sakrita 1638. gadā. Atšķirībā no Saules aptumsumiem, Mēness aptumsumu vērošana nav bīstama un nenodara kaitējumu veselībai.

Svarīgākais