Pasaules līderi apsveic Makronu ar uzvaru Francijas prezidenta vēlēšanās

© ROMUALD MEIGNEUX/SIPA/Scanpix/Leta

Pasaules līderi apsveikuši Emanuelu Makronu ar uzvaru Francijas prezidenta vēlēšanās, kurās viņš pārspēja galēji labējo kandidāti Marinu Lepēnu.

"Mēs varam paļauties uz Franciju turpmākos piecus gadus," paziņojis Eiropadomes prezidents Šarls Mišels.

"Esmu gandarīta, ka varam turpināt mūsu lielisko sadarbību," tviterī raksta Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena. "Kopā mēs virzīsim uz priekšu Franciju un Eiropas Savienību."

"Francija ir mūsu senākā sabiedrotā un svarīgs partneris globālo problēmu risināšanā," tviterī paziņojis arī ASV prezidents Džo Baidens. "Es ceru uz mūsu turpmāko ciešo sadarbību, tostarp Ukrainas atbalstīšanā, demokrātijas aizsardzībā un klimata pārmaiņu apkarošanā."

Arī ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens apsveici Makronu ar pārvēlēšanu amatā uz otru piecu gadu pilnvaru termiņu.

"Mēs ceram turpināt ciešu sadarbību ar Franciju globālo problēmu risināšanā, kas ir mūsu ilgstošās un stiprās alianses un draudzības pamatā," norādījis Blinkens.

"Francija ir viena no mūsu tuvākajām un svarīgākajām sabiedrotajām," savukārt tvīto Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons. "Ceru uz turpmāko sadarbību jautājumos, kas ir svarīgi mūsu valstīm un pasaulei."

Arī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pa telefonu apsveicis Makronu ar uzvaru. Tviterī Zelenskis nodēvējis Makronu par īstu Ukrainas draugu.

"Es novēlu viņam turpmākus panākumus (franču) tautas labā. Es novērtēju viņa atbalstu un esmu pārliecināts, ka mēs kopā virzāmies uz jaunām kopīgām uzvarām," viņš raksta gan ukraiņu, gan franču valodā.

Vācijas kanclers Olafs Šolcs Makrona pārvēlēšanu amatā nosaucis par "uzticības balsojumu Eiropai" un paudis prieku, ka viņi varēs turpinās sadarbību.

"Emanuela Makrona uzvara Francijas prezidenta vēlēšanās ir lieliskas ziņas visai Eiropai," pavēstījis Itālijas premjerministrs Mario Dragi.

"Pilsoņi ir izvēlējušies Franciju, kas ir apņēmusies izveidot brīvu, stipru un godīgu ES. Demokrātija uzvar. Eiropa uzvar," tviterī ierakstījis Spānijas premjerministrs Pedro Sančess. "Apsveicam Emanuelu Makronu."

Beļģijas premjerministrs Aleksandrs de Kro atzinis, ka franču velētāji izdarījuši spēcīgu izvēli, dodot priekšroku "noteiktībai un apgaismības vērtībām".

Īrijas premjerministrs Mihals Mārtins uzslavējis Makrona "principiālo un dinamisko vadību", kas nozīmīga ne tikai Francijai, bet visai Eiropai.

Arī Zviedrijas premjerministre Magdalēna Andešsone nosūtīja siltus apsveikumus Makronam un paudusi cerību uz turpmāku ciešu sadarbību - gan divpusēju, gan konkurētspējīgai, zaļai un izturīgākai ES.

Šveices prezidents Ignacijo Kasiss paudis cerību uz turpmāku labu sadarbību ar Franciju un uzsvēris ciešās saites starp abām valstīm.

Norvēģijas premjerministrs Jūnass Gārs Stūre izteicies, ka Francija devusi priekšroku "liberālajai demokrātijai, nevis galēji labējiem".

Austrālijas premjerministrs Skots Morisons nodēvējis Makrona uzvaru par lielisku liberālās demokrātijas izpausmi šajos neskaidrajos laikos.

"Mēs novēlam jums un Francijai panākumus, jo īpaši jūsu vadošajā lomā Eiropā un kā svarīgam Austrālijas partnerim Indijas un Klusā okeāna reģionā," tviterī norādījis Morisons.

Novembrī Makrons pārmeta Morisonam melošanu par zemūdeņu iegādes līgumu, ko Austrālija bez brīdinājuma atcēla.

Kanādas premjerministrs Džastins Trudo paziņojis, ka cer uz turpmāko sadarbību jautājumos, kas ir vissvarīgākie abu valstu pilsoņiem, sākot no demokrātijas aizsardzības un beidzot ar cīņu pret klimata pārmaiņām, labu darbavietu radīšanu un ekonomisko izaugsmi vidusšķirai.

Arī Indijas premjerministrs Narendra Modi paudis cerību uz turpmāku ražīgu sadarbību.

ANO augstais komisārs bēgļu jautājumos Filipo Grandi nosūtījis apsveikumus Makronam, paziņojot, ka ANO turpinās paļauties uz Makrona atbalstu Eiropā un pasaulē, kur humānās problēmas un bēgļu krīzes kļūst nopietnākas ar katru dienu.

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ģenerāldirektors Tedross Adanoms Gebrejesuss paudis cerību turpināt nozīmīgo sadarbību ar Franciju, veidojot "veselīgāku, drošāku, taisnīgāku pasauli".

Svarīgākais