Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Krievijas opozicionāru Kara-Murzu apsūdz "viltus ziņu" izplatīšanā par armiju

© AFP/Scanpix/Leta

Pret krievu opozīcijas politiķi Vladimiru Kara-Murzu ierosināta krimināllieta par "viltus ziņu" izplatīšanu saistībā ar Krievijas armiju, paziņojis viņa advokāts Vadims Prohorovs.

Kara-Murza nogādāts uz nopratināšanu Krievijas Federācijas Izmeklēšanas komitejas Galvenajā izmeklēšanas pārvaldē, un viņam izvirzītas apsūdzības, pamatojoties uz krimināllikuma pantu par "melīgas informācijas par Krievijas Bruņoto spēku izmantošanu publisku izplatīšanu", par ko paredzēts cietumsods līdz 15 gadiem.

Nesen Krievijā stājušies spēkā kriminālkodeksa grozījumi, kas paredz līdz pat 15 gadiem ilgu cietumsodu par "viltus ziņu" izplatīšanu, kas atspoguļo Krievijas bruņoto spēku agresiju pret Ukrainu.

Krievijas varasiestādes par viltus ziņām pasludinājušas jebkuru informāciju, kas atklāj Ukrainā pastrādātos kara noziegumus, civiliedzīvotāju slepkavošanu, krievu ciestos zaudējumus un ukraiņu tautas pretestību iebrucējiem.

Krievijā pat aizliegts pret Ukrainu uzsākto karu saukt par karu vai iebrukumu, vai jebkurā citā piemērotā vārdā. Visi mediji ir spiesti lietot Kremļa uzspiesto eifēmismu - "specoperācija".

Jau vēstīts, ka 12.aprīlī Kara-Murzam piesprieda 15 diennakšu administratīvo arestu apsūdzībās par nepakļaušanos policijas darbiniekiem, jo, izdzirdot policistu uzrunu, "mainījis kustības virzienu, paātrinājis gaitu".

Februāra beigās Kara-Murza kopā ar domubiedriem no Krievijas opozicionāru, zinātnieku un sabiedrisko darbinieku vidus, no kuriem daļa dzīvo emigrācijā, izveidoja Krievijas Pretkara komiteju.

Tās mērķis ir cīņa pret Vladimira Putina diktatūru, kas izraisījusi karu Ukrainā.

Kara-Murza, kurš ir ass Putina kritiķis, apgalvo, ka divas reizes izdzīvojis aizdomīgus indēšanas mēģinājumus, kuru organizēšanā viņš vaino Krievijas slepenos dienestus.

Pētnieciskie žurnālisti no "Bellingcat" atklājuši, ka Kara-Murzu izsekoja aģenti no Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) pasūtījuma slepkavu grupas, kas atbildīga arī par Alekseja Navaļnija un Dmitrija Bikova saindēšanu. Tie paši cilvēki vairākus mēnešus pirms slepkavības sekojuši arī Borisam Ņemcovam.