Demonstranti vairākās Eiropas valstīs pieprasa nekavējoties atteikties no Krievijas gāzes

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Nepilnus divus mēnešus pēc Krievijas jaunā iebrukuma Ukrainā sākuma organizācija "Fridays for Future" plāno demonstrācijas visā Eiropā, lai pieprasītu nekavējoties atteikties no Krievijas gāzes piegādēm.

Organizācija informēja Vācijas ziņu aģentūru DPA, ka piektdien vairākās pilsētās Polijā, Ungārijā, Beļģijā un Vācijā plānoti protesta gājieni un mītiņi. Briselē aktīvisti plāno mītiņu pie Vācijas vēstniecības.

Protesti tiek īpaši vērsti pret Vāciju, "jo tā ieņēmusi bloķējošu pozīciju" jautājumā par Krievijas gāzes importa izbeigšanu, norādīja organizācijā. Protesta akcija plānota arī pie iespējamā sašķidrinātās dabasgāzes termināļa atrašanās vietas Brunsbitelē Vācijas ziemeļos Šlēsvigas-Holšteinas federālajā zemē.

Līdz šim Vācijas kanclers Olafs Šolcs ir noraidījis tūlītēja Krievijas energoresursu embargo iespējamību, cita starpā uzstājot, ka Eiropas lielākā ekonomika ir atkarīga no šiem resursiem un ir grūti aprēķināt iespējamās ekonomikas un sociālas sekas embargo gadījumā.

Lai gan aktīvistu galvenās bažas ir par atkarību no Krievijas energoresursiem, tie vienlaikus kritizē arī Vācijas valdības plānus veidot jaunus sašķidrinātās gāzes termināļus, norādot, ka valdībai vajadzētu atteikties no naftas un gāzes kopumā, nevis plānot jaunus fosilā kurināmā importa ceļus.

"Fridays For Future" ir starptautiska kustība, kuras aizsākumi meklējami 2018.gada augustā, kad zviedru skolniece Grēta Tūnberga trīs nedēļas pēc kārtas katru skolas dienu sēdēja pretī Zviedrijas parlamentam, protestējot pret valdības rīcības trūkumu saistībā ar klimata pārmaiņu krīzi.