Baltijas valstu pārstāvji: jāiestājas par Krievijas tautas mentālu atbrīvošanu no imperiālisma, komunisma, staļinisma dvingas

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Pašlaik demokrātiskajai pasaulei nav svarīgāka uzdevuma, kā panākt Ukrainas pilnīgu uzvaru karā pret Krieviju, teikts par Baltijas valstu neatkarību balsojušo deputātu organizāciju izplatītajā aicinājumā pasaules tautām un Apvienoto Nāciju organizācijai.

Organizācijas norāda, ka Krievijas armija otro mēnesi veic kara noziegumus Ukrainā, bombardē pilsētas, spīdzina un nogalina civiliedzīvotājus, tai skaitā bērnus. Krievijas draudi lietot kodolieročus nozīmējot, ka tā gatava iznīcināt cilvēci, lai valdītu visā pasaulē.

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas pārstāvji uzskata, ka Krievijas agresija Ukrainā ir iespējama tāpēc, ka pēc PSRS sakāves aukstajā karā, tās sabrukuma 1991.gadā netika veikti pasākumi pēdējās koloniālās impērijas pilnīgai demontāžai, atbruņošanai, kodolieroču likvidēšanai, komunistiskās un imperiālistiskās ideoloģijas nosodīšanai.

Saglabādama koloniālo iekarojumu lielāko daļu, Krievija guvusi iespēju ekspluatēt iznīcināto, rusificēto tautu nacionālās bagātības, uzkrāt līdzekļus kara mašīnas izveidošanai, militārisma, revanšisma ideoloģijas nostiprināšanai, propagandas kampaņas izvēršanai, politisko spēku korumpēšanai ne tikai pašu zemē, bet arī visā pasaulē.

Organizācijas norāda Krievijā varu pārņēmis noziedzīgs, totalitārs režīms. To balstot spēka struktūras un šaurs oligarhu slānis, kas sagrābis lielāko daļu nacionālo bagātību, bet tautas vairākumu dzen nabadzībā, pārvēršot par viegli manipulējamu pūli un paklausīgu ieroci.

Baltijas valstu pārstāvji uzsver, ka pašlaik demokrātiskajai pasaulei nav svarīgāka uzdevuma, kā panākt Ukrainas pilnīgu uzvaru karā. Šajā nolūkā Ukrainai esot jāsniedz visplašākais finansiālais, militārais atbalsts, jāpiegādā ieroči, kas ļautu ne vien aizstāvēties, bet arī padzīt ienaidnieku aiz valsts robežām.

Tas esot svarīgi, jo Ukraina cīnoties ne tikai par savu, bet arī visas Pasaules brīvību un drošību.

Par Baltijas valstu neatkarību balsojušo deputātu organizācijas aicina demokrātisko pasauli ANO vadībā pieņemt un īstenot lēmumus par Ukrainas iepriekšējo robežu atjaunošanu, kādas tās bija līdz 2014.gadam, par reparāciju maksājumiem, lai Ukraina varētu atjaunot pilsētas, infrastruktūru, dzīvojamos namus, ko sagrāvusi Krievija un šim nolūkam esot jāizmanto ārzemēs arestētie oligarhu un Krievijas valdības īpašumi un finanšu līdzekļi.

Esot jānodrošina kara noziedznieku un viņu atbalstītāju sodīšana, jānodrošina Krievijas atbruņošana un tās kodolieroču likvidēšana. Tāpat esot jāgarantē Krievijas tautu pašnoteikšanās tiesības.

Baltijas valstu pārstāvji iestājas par Krievijas denacifikāciju, deboļševizāciju, tautas mentālu atbrīvošanu no imperiālisma, revanšisma, komunisma, staļinisma dvingas. Viņi uzskata, ka Krievijai jākļūst par demokrātisku, miermīlīgu pasaules daļu, kas balstās uz cilvēktiesību, brīvības, humānisma normām.

Tikai tāda Krievija varot nodrošināt mieru šajā pasaules daļā, pavērt iespējas krievu un citu tās teritorijā dzīvojošo tautu ekonomiskajam un kultūras uzplaukumam.

Aicinājumu parakstīja Latvijas 4.maija Deklarācijas kluba, Lietuvas Neatkarības akta parakstītāju kluba un Igaunijas 20.augusta kluba vadītāji.

Pasaulē

Krievijas zinātnieki sākuši izvairīties no piedalīšanās nozīmīgos pētījumos laikā, kad pret fiziķiem, kas iesaistīti hiperskaņas un ātrgaitas aerodinamikā, tiek vērstas represijas, laikrakstam “The Wall Street Journal” pastāstīja fiziķis Jaroslavs Kudrjavcevs.

Svarīgākais