Lietuvā atkārtoti ieviesīs ārkārtējo situāciju saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā

© EPA/Scanpix/Leta

Saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā izsludinātā ārkārtējā situācija Lietuvā beigsies pusnaktī, bet no piektdienas plānots ārkārtējo situāciju noteikt no jauna.

"Iekšlietu ministrijas sagatavotais lēmumprojekts par ārkārtējo situāciju tiks iesniegts valdībā. Tas paredz ieviest ārkārtējo situāciju no 22.aprīļa plkst.00.00 līdz 29.jūnija plkst.23.59," ziņu aģentūru BNS informēja Lietuvas Iekšlietu ministrijas preses pārstāvis Mindaugs Bajarūns.

Vienas dienas pārtraukums starp abām ārkārtējām situācijām nepieciešams, lai parlaments ceturtdien pieņemtu grozījumus konstitūcijā, kas paredz tiešas pašvaldību mēru vēlēšanas. Ārkārtējās situācijas vai karastāvokļa laikā konstitūciju grozīt nedrīkst.

Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks iepriekš teica, ka nav mainījies pamatojums ārkārtējās situācijas noteikšanai.

Lēmumprojekta pavadvēstulē norādīts uz Krievijas un Baltkrievijas režīmu agresīvo politiku pret saviem pilsoņiem, kuras dēļ pieaugusi emigrācijas iespējamība no šīm valstīm, kā arī "novērota palielināta personu aktivitāte nacionālajai drošībai nozīmīgu objektu tuvumā, arī iespējama informācijas vākšana".

"Ir jānovērš personu (arī iespējamu "mazo zaļo cilvēciņu") nelikumīga ierašanās Lietuvas Republikā, nodrošinot pastiprinātu robežas aizsardzību un iespējamo draudu novērtējumu, vienlaikus garantējot no militāras agresijas bēgošu cilvēku humānu uzņemšanu," lasāms pavadvēstulē.

Ierosinājumā atšķirībā no līdzšinējās ārkārtējās situācijas noteikumiem nav aizliegta fotografēšana, filmēšana un cita veida iemūžināšana, informācijas vākšana par uzņēmumiem, objektiem un aktīviem, kas ietilpst enerģētikas sektorā un ir nozīmīgi nacionālajai drošībai, kā arī saistībā ar Lietuvas un sabiedroto militārā aprīkojuma pārvietošanu.

Tomēr ierosinājums paredz saglabāt aizliegumu Lietuvas teritorijā retranslēt vai izplatīt tiešsaistē jebkādas Krievijā un Baltkrievijā dibinātu, tām tieši vai netieši piederošu, to kontrolētu vai finansētu kompāniju programmas, izņemot dažus atsevišķus gadījumus.

Tāpat paredzēts saglabāt aizliegumu organizēt vai pulcēties jebkādos pasākumos, kuru "nolūks ir jebkādā veidā vai apmērā atbalstīt Krievijas un/vai Baltkrievijas darbības, kuras izraisījušas šīs ārkārtējās situācijas ieviešanu". Paredzēts arī joprojām nepieņemt Krievijas un Baltkrievijas pilsoņu vīzu pieteikumus, nosakot atsevišķus izņēmumus.

Lietuvā ārkārtējā situācija tika noteikta 24.februārī, kad Krievija sāka jauno iebrukumu Ukrainā. Tā ir spēkā līdz 20.aprīlim plkst.23.59.

Svarīgākais