Krievijas žurnālists Safronovs apsūdzību valsts nodevībā uzskata par farsu

© Scanpicx

Bijušais žurnālists un Krievijas kosmosa uzņēmuma "Roskosmos" vadītāja padomnieks Ivans Safronovs, kurš apsūdzēts valsts nodevībā, pirms tiesas prāvas atsākšanās solījis visiem spēkiem cīnīties pret šīm apsūdzībām, kuras uzskata par farsu.

Safronova lietas izskatīšana tiesā atsākas šodien.

Safronovs, kas tobrīd ieņēma Krievijas kosmosa uzņēmuma "Roskosmos" vadītāja padomnieka amatu, tika aizturēts 2020.gada jūlijā aizdomās par valsts nodevību.

Krievijas Federālais drošības dienests apgalvo, ka viņš kopš 2012.gada esot sadarbojies ar Čehijas slepenajiem dienestiem, kam 2017.gadā cita starpā nodevis informāciju par Krievijas ieroču darījumiem Tuvajos Austrumos un Āfrikā.

Safronovs noliedz šīs apsūdzības, nodēvējot tās par "pilnīgu parodiju par taisnīgumu un veselo saprātu".

Iepriekš Safronovs strādājis neatkarīgajos laikrakstos "Kommersant" un "Vedomosti". Viņš rakstījis gan par politiku, gan par militāriem jautājumiem un Krievijas kosmosa programmām.

2019.gadā "Kommersant" aizvāca no savas tīmekļa vietnes kādu rakstu par Krievijas lidmašīnu piegādi Ēģiptei, kura līdzautors bija Safronovs, jo tika ierosināta krimināllieta par valsts noslēpumu atklāšanu.

2020.gada maijā pēc publikācijas par Krievijas parlamenta augšpalātas spīkera iespējamo atkāpšanos Safronovs bija spiests aiziet no "Kommersant".

Ja Safronovs tiks atzīts par vainīgu valsts nodevībā, viņam var tikt piespriests līdz 20 gadiem ilgs cietumsods.

Safronovs vēstulē no cietuma atklājis, ka nelolo ilūzijas par spriedumu.

"Es cīnīšos līdz galam, par to nav šaubu. Ja būs cietumsods, tad būs cietumsods. Tas mani nemaz nebiedē," teikts vēstulē, kas datēta ar 26.martu. Vēstule nonāca ziņu aģentūras "Reuters" rīcībā ar nosacījumu, ka tās adresāti tiks paturēti noslēpumā.

Svarīgākais