Lietuva plāno organizēt militārās mācības Ukrainas karavīriem

© AFP/Scanpix/Leta

Lietuvā drīzumā tiks sāktas Ukrainas karavīru apmācības, paziņojis Lietuvas Bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Valdemārs Rupšis.

"Lai panāktu maksimālu efektu, mēs drīzumā šeit, Lietuvā, organizēsim militāras apmācības Ukrainas karavīriem," Rupšis pavēstīja svētdien pēc tikšanās Viļņā ar ASV armijas Ģenerālštāba priekšnieku ģenerāli Džeimsu Makkonvilu.

"Mēs esam gatavi apmācīt viņu instruktorus, lai sagatavotu darbam ar tehniku, kādu izmantojam paši, ar militāro tehniku, mašīnām vai ieročiem, kādus izmantojam, un [nodot] zināšanas, pieredzi, kas viņiem nepieciešama operāciju veikšanai Ukrainā," paskaidroja Lietuvas armijas komandieris.

Rupšis un Makkonvils runāja par reģionālajiem draudiem, atturēšanas un aizsardzības jautājumiem, kā arī reģionāliem plāniem un abu valstu militāro sadarbību.

"Mūsu spēki šeit atrodas rotācijas kārtībā un mūsu politikas veidotāji ir paziņojuši, ka aizstāvēs katru collu NATO [teritorijas], un viņi šobrīd plāni, kā tas izskatīsies - vai kā rotācijas, vai arī kā pastāvīgas dislokācijas vienības," žurnālistiem izteicās ASV ģenerālis.

Kopš Krievija 24.februārī sāka karu Ukrainā, ASV ir pastiprinājušas savu militāro klātbūtni NATO austrumu flangā. ASV plāno Lietuvā izvietot vēl 400 karavīru, tuvas distances pretgaisa aizsardzības sistēmas un pašgājēju artilēriju.

Pašlaik Lietuvas Pabrades poligonā jau izvietoti aptuveni 500 amerikāņu karavīri, bet Šauļu aviobāzē - četri iznīcinātāji F-35.

Amerikāņu bataljoni Lietuvā rotācijas kārtībā tiek izvietoti kopš 2019.gada. Līdz tam ASV turp sūtīja rotas lieluma vienības, bet Lietuvas amatpersonas daudzkārt lūgušas ASV vienības izvietot pastāvīgi. Lietuva arī lūdz NATO un ASV nodrošināt iedarbīgu pretgaisa aizsardzību reģionā.

Svarīgākais