Latvija ir palīdzējusi izkļūt no Afganistānas 91 personai

© EPA/Scanpix/LETA

Laikā no 2021.gada septembra līdz 2022.gada aprīlim Latvijai ir izdevies palīdzēt izkļūt no Afganistānas kopumā 91 personai, pavēstīja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs Jānis Beķeris.

Viņš norādīja, ka uzreiz pēc talibu nākšanas pie varas 2021.gada augustā ĀM palīdzēja atgriezties Latvijā vienai Latvijas pilsonei, kura atradās Afganistānā saistībā ar Eiropas Savienības projektu.

Beķeris atzīmēja, ka no 91 personas, kurai Latvija palīdzēja izkļūt no Afganistānas, Latvijā uzturas 72 personas - Latvijas Nacionālo bruņoto spēku sadarbības partneri ar ģimenēm un personas, kuras kādā citā veidā saistītas ar Latviju, piemēram, Meimanas bijušais mērs ar ģimeni, kā arī trīs bijušie Eiropas Ārējās darbības dienesta darbinieki ar ģimenēm.

ĀM preses sekretārs norādīja, ka ārpus Latvijas uzturas 19 personu, kuras izvēlējās doties uz citām valstīm - Apvienotie Arābu Emirāti, Turcija un Krievija.

"Vēl turpinām strādāt un palīdzam izceļot Afganistānā palikušām 33 personām, tai skaitā 23 personām, ko veido trīs ģimenes, kuras gaida Afganistānas pasu saņemšanu, savukārt desmit personas ir ģimenes locekļi tiem afgāņiem, kuri jau ir ieradušies Latvijā," sacīja Beķeris.

LETA jau rakstīja, ka Ogres novadā patvērumu guvis Afganistānas pilsētas Meimanas bijušais mērs Nazars Muhameds Saheb Zads Saheb Nazars ar ģimeni.

Kā aģentūrai LETA norādīja novada pašvaldības izpilddirektora vietniece Dana Bārbale, Meimanas bijušais mērs pērn augustā lūdza Latvijai patvērumu. Tagad, pēc septiņiem mēnešiem, Meimanas bijušais mērs ieradies Latvijā kopā sievu un sešiem bērniem, no kuriem četri ir nepilngadīgi.

Pēc Bārbales paustā, bijušais mērs ar ģimeni septiņus mēnešus ir dzīvojuši nāves draudos, bet pirms trīs nedēļām ir ieradušies Latvijā un tagad sāk atgūties.

Ogres novada pašvaldība palīdz ģimenei integrēties Latvijas vidē, visa ģimene šodien arī sākusi latviešu valodas mācīšanos. Sadarbībā ar Sabiedrības integrācijas fondu, mācoties latviešu valodu, ģimenei tiek nodrošināts tulks. Tāpat ir izstrādāta programma, kā bērni mācīsies izglītības iestādē.

Bārbale norādīja, ka pašvaldība arī nākotnē vērtēs, kā Meimanas bijušajam mēram var palīdzēt nodibināt darba tiesiskās attiecības. Viņa arī uzsvēra, ka ģimene ir gatava mācīties un integrēties Latvijas vidē.

Patvērumu Latvijai Meimanas bijušais mērs lūdza pērn augustā. Fārjābas provinces galvaspilsētas Meimanas bāzē savulaik bija izvietoti Latvijas karavīri.

Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis (NA) augustā aģentūrai LETA apstiprināja, ka patvērums lūgts, sazinoties ar viņu. Helmanis pastāstīja, ka bijušais Meimanas mērs lūdzis viņam palīdzību, jo islāmistu grupējums "Taliban" draud nogalināt bijušo amatpersonu. Draudi pastāv arī viņa ģimenei.

Meimana ir Ogres sadraudzības pilsēta. Patvērumu lūgušais politiķis savulaik ir viesojies Latvijā.