Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Polijā grūti atrast ārstus, kas varētu veikt abortu Ukrainas karā izvarotajām sievietēm

© Dmitrijs Suļžics / F64

Ukrainas karā sievietes saskaras ar seksuālu vardarbību. Ir gadījumi, kad pēc tās nepieciešams pārtraukt grūtniecību, taču ne visur šī procedūra ir pieejama. Piemēram, Polijā šādos gadījumos veikt abortu ir ļauts, taču ārstus, kas to dara, ir grūti atrast. Latvijā strādā pie tā, lai Ukrainā izvarotām sievietēm grūtniecības pārtraukšana būtu pieejama bez maksas, raksta portāls "LSM.lv".

No kara bēgošās Ukrainas sievietes nereti saskaras ar dažādiem sarežģījumiem arī ārpus dzimtenes. Lielākā daļa kara bēgļu dodas uz Poliju, kur ir Eiropas Savienībā stingrākie grūtniecības pārtraukšanas noteikumi. Iespējas veikt abortu nereti meklē sievietes, kuras Krievijas uzsāktā kara laikā ir izvarotas un pazemotas.

Polijas likumi paredz, ka grūtniecību pārtraukt drīkst gadījumos, kad tā apdraud sievietes dzīvību vai kad tā iestājusies seksuālas vardarbības rezultātā. Tomēr ārstus, kas šo procedūru var veikt, nav viegli atrast, tā ziņo eksperti.

“Polijas nevalstiskās organizācijas un neformālās iniciatīvas dara visu, lai nodrošinātu ukraiņu sievietes ar reproduktīvās veselības pakalpojumiem. Mēs izveidojām tālruni ukraiņu meitenēm, kur uz zvaniem atbild ukraiņu ginekologi. Savukārt Nīderlandes organizācija “Women on Web” apgādā šīs sievietes ar aborta medikamentiem. Mums visiem ir jāstrādā likuma ietvaros, tāpēc tas nav viegli. Tāpēc dažas mūsu aktivitātes paturam noslēpumā,” pastāstīja Ģimenes plānošanas organizācijas Polijā vadītāja Kristina Kačpura.

Organizācija arī vērsusies pie Polijas valdības, lūdzot nodrošināt ātrus abortus izvarotām sievietēm. Kačpura skaidroja, ka citas valstis šobrīd var palīdzēt, izdarot spiedienu uz Polijas valdību, lai mainītu stingros likumus.

Arī Latvijā pašlaik pielāgo kārtību. Aborts Latvijā nav aizliegts. Un notiek darbs, lai seksuālā vardarbībā cietušām ukraiņu sievietēm grūtniecības pārtraukšana būtu bez maksas.

Veselības ministrijā skaidroja, ka regulējumā jāiekļauj izņēmums, ka ukraiņu sievietēm, kurām grūtniecība iestājusies pēc 24. februāra, nebūtu jāuzrāda tiesībsargājošo iestāžu apliecinājums, ka grūtniecība iestājusies vardarbīgā ceļā, lai saņemtu šo pakalpojumu bez maksas. Latvijas pilsonēm gan šādu prasību saglabās. Izmaiņas noteikumos varētu veikt tuvāko nedēļu laikā.

Līdz šim Latvijas slimnīcās, meklējot grūtniecības pārtraukšanas iespējas, nav vērsusies neviena Ukrainas sieviete. Taču ir bijis lūgums palīdzēt sievietei, kura šobrīd atrodas Polijā.

Ņemot vērā ukraiņu liecības, ar izvarošanu šajā karā saskaras daudz sieviešu. Eksperti uzsvēruši, ka valstīm, kuras šobrīd uzņem kara bēgļus, ir īpaši jādomā arī par šo sieviešu ārstēšanu gan fiziski, gan psiholoģiski.