Nigērija atceļ apsūdzības korupcijā Dikam Čeinijam

Nigērijas varasiestādes ir atcēlušas pret bijušo ASV viceprezidentu Diku Čeiniju celtās apsūdzības korupcijā saistībā ar 90. gados notikušu kukuļošanas skandālu. Ir panākts ārpustiesas risinājums.

Kukuļus bija maksājis inženiertehniskas uzņēmums KBR, kurš bija amerikāņu formas Halliburton meitas uzņēmums, savukārt Halliburton tanī laikā vadīja D. Čeinijs. Laikposmā no 1994. līdz 2004. gadam KBR Nigērijas amatpersonām bija samaksājis vairāk nekā 180 miljonus dolāru, tādējādi uzvarot konkursā un noslēdzot aptuveni sešus miljardus dolāru vērtus līgumus par sašķidrinātās dabasgāzes rūpnīcas celtniecību.

Lai izbeigtu tiesvedību. Halliburton ir piekrituši samaksāt 250 miljonus dolāru lielu kompensāciju.

D. Čeinijs, kurš 2001. gadā kļuva par ASV viceprezidentu, allaž ir noliedzis savu vainu. Arī Halliburton, kura sastāvā KBR kopš 2007. gada vairs neietilpst, noliedz, ka būtu iesaistīts noziegumā.

Pasaulē

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis savas vizītes laikā ASV acīmredzot nesaņēma atļauju no Amerikas līdera Džo Baidena par Rietumu ieroču izmantošanu Krievijas Federācijā, turklāt Ukrainas līderis “redzēja satraucošas pazīmes, ka viņa ietekme Rietumos vājinās”, raksta “The Sunday Times”.