Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Eksperts: Ukrainas karš radīs jaunu pasaules kārtību

© AFP/Scanpix/Leta

Krievijas Ukrainā īstenotā karadarbība radīs jaunu pasaules kārtību, ievirzot globalizāciju jaunā posmā, investīciju konferencē pirmdien sacīja ASV bāzētās aktīvu pārvaldības kompānijas "BlackRock Inc." vadītājs Lerijs Finks.

Finks, kurš vada pasaulē lielāko aktīvu pārvaldes uzņēmumu, norādīja, ka nepastāvīgie piegāžu tīkli liks uzņēmumiem meklēt piegādātājus tuvāk savām mājām, tādējādi sagraujot pašreizējo modeli.

Taču Finks Dubaijā notiekošajā investīciju konferencē "Investopia" sacīja, ka neprognozē globalizācijas sabrukšanu, kā analītiķi to bija uztvēruši viņa komentāros vēstulē akcionāriem pagājušajā nedēļā.

"Bet es rakstīju par to, ka globālizācija pēdējos 30 gados ir mainījusies. Un es uzskatu, ka Ukrainas-Krievijas karš paātrinās izmaiņas, kas aizsākās jau Covid-19 pandēmijas dēļ," izteicās Finks. "Uzskatu, ka koronavīrusa pandēmija patiesi parādīja, ka pasaule ir mazāk savienota."

"Manuprāt, tas radīs ievērojamu ietekmi uz attīstības valstīm, jo ražošana pārvietosies tuvāk pieprasījumam. Tāpēc es uzskatu, ka tas viss būtiski mainīs pasaules kārtību," uzsver Finks.