Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

"Pasaki viņam, ka es viņus iznīcināšu." Abramovičs atklāj Putina vēstījumu Zelenskim miera sarunu laikā

© SCANPIX

Krievijas oligarhs Romāns Abramovičs piedalās kā starpnieks sarunās starp Ukrainu un Kremli, vēsta britu izdevums “The Times”.

23. martā no rīta no Ataturka starptautiskās lidostas Stambulā Soču virzienā pacēlās Abramovičam piedrošā “Hawker 800XP” privātā lidmašīna. Netālu no “Mineralnye Vody” pilsētas lidmašīna izslēdza radara izsekotāju. Taču tās pašas dienas vakarā lidmašīna pacēlās no Maskavas “Vnukovas” lidostas un lidoja atpakaļ uz Stambulu.

Maskavā, kā ziņo laikraksta "The Times" žurnālisti, Abramovičs Kremlī tikās ar Putinu un nodeva viņam Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska zīmīti. Tajā Ukrainas prezidents iezīmēja iespējamos kompromisus, uz ko Kijeva ir gatava, lai izbeigtu karu. Putins esot dusmīgi Abramovičam atbildējis: "Pasaki viņam, ka es viņus iznīcināšu." Vakarā Stambulā Abramovičs esot pastāstījis par savu tikšanos ar Putinu frakcijas "Balss" deputātam Rustemam Umerovam, kuru Kijeva pilnvarojusi piedalīties šajā sarunu raundā.

Neskatoties uz Putina dusmām, “The Times” žurnālistu avoti norāda, ka puses tuvojas pamiera noslēgšanai. Turcijas prezidenta preses sekretārs Ibrahims Kalins, kurš tiek uzskatīts par nozīmīgu ekspertu ārpolitikas jomā, kā kompromisu esot piedāvājis okupēto Krimu un daļu Doņeckas un Luganskas apgabalu nodot Krievijai uz nomas pamata, tāpat kā Apvienotā Karaliste kontrolēja Honkongu no 1898. līdz 1997. gadam. Par Krimas un Donbasa turpmāko teritoriālo piederību, pēc Turcijas amatpersonas teiktā, lemtu pēc nomas līguma noslēgšanas.


Putins varētu apsvērt šādu priekšlikumu, taču viņa niknums par Krievijas militārpersonu militārajām neveiksmēm Ukrainā un personīgais naids pret Zelenski kavē virzību uz pamiera noslēgšanu, raksta “The Times”.