Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 33. diena. Jaunākā informācija [papildināts 23:34]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 28. martā. Ukraina jau vairāk nekā mēnesi varonīgi aizstāv savu zemi.

23.34. Ukrainā iebrukušais Krievijas karaspēks gatavojas uzbrukuma operācijām, pirmdien lietotnē "Telegram" paziņoja Kijivas apgabala militārā administrācija.

"Ienaidnieks koncentrējas uz okupēto teritoriju noturēšanu un gatavošanos uzbrukuma operāciju atjaunošanai. Okupants veic pārgrupēšanos, koncentrē tehniku apdzīvotās vietās un mežos, lai novērstu tās sabojāšanu ar uguni," teikts paziņojumā.

22.50. Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) paziņojusi par savu Maskavas un Minskas biroju slēgšanu sakarā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā.

22.24. ASV Bruņotie spēki (USAF) pavēstījuši, ka uz bāzi Vācijā tiek pārvestas sešas elektroniskā kara lidmašīnas, ņemot vērā Krievijas agresijas turpināšos Ukrainā.

Seši ASV Flotes reaktīvie iznīcinātāji "EA-18 Growler Boeing" tiks pārvesti no ASV Vašingtonas štata uz ASV Špangdālemas bāzi Reinzemē-Pfalcā, Vācijā, pavēstīja ASV Aizsardzības ministrijas preses sekretārs Džons Kērbijs.

22.03. Ukraina patlaban nav gatava mieram par katru cenu, intervijā Latvijas Televīzijai atzīmēja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV). Vairāk šeit.

21.46. Krievijas prezidents Vladimirs Putins piešķīris Čečenijas līderim Ramzanam Kadirovam ģenerālleitnanta pakāpi, bet pats Kadirovs pašlaik atrodas aplenktajā Mariupolē, pirmdien vēsta Krievijas mediji.

21.16. ASV regulators Krievijas pretvīrusu programmatūras ražotāju "Kaspersky" atzinis par draudu nacionālajai drošībai, tādējādi ierobežojot uzņēmuma darījumus Savienotajās Valstīs.

20.49. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sniedzis interviju britu žurnālam “The Economist”, kas viņam uzdeva jautājumu: vai Krievijas līderis Vladimirs Putins uzskata, ka Ukrainai nav tiesību eksistēt kā neatkarīgai valstij?

“Nedomāju, ka tas, ko viņš iedomājies savā prātā, ir tā pati Ukraina, ko redzam mēs. Viņš redz Ukrainu kā daļu no sava pasaules uzskata, bet tas neatbilst notikumu attīstībai pēdējo 30 gadu laikā. Šķiet, ka Putins savā bunkurā pavadījis nevis divas nedēļas vai sešus mēnešus, bet gan 20 gadu. Es to nedomāju burtiski, bet gan tādā ziņā, ka viņš nonācis informācijas izolācijā, pārtiekot no informācijas, ko piegādā viņa līdzgaitnieki.Taču, kamēr viņš bija savā bunkurā, Ukraina ir būtiski mainījusies. Tas, kā viņš redz Ukrainu, ļoti atšķiras no tās Ukrainas, kas eksistē īstenībā,” spriež Zelenskis.

20.41. Eiropas Savienības (ES) iekšlietu ministri vienojušies izveidot platformu, lai reģistrētu cilvēkus, kas bēg no kara Ukrainā un ieradušies ES. Platforma ļaus Eiropas valdībām apmainīties ar informāciju par ieceļojošajiem bēgļiem, lai nodrošinātu viņiem piekļuvi bloka pagaidu aizsardzības statusam.

20.24. Čečenijas amatpersonas apgalvo, ka šī reģiona vadītājs Ramzans Kadirovs esot ieradies Ukrainas pilsētā Mariupolē, lai stiprinātu Krievijas pusē karojošo čečenu kaujinieku “kaujas garu”. Čečenijas parlamenta priekšsēdētājs Magomeds Daudovs tikmēr vēsta, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins esot piešķīris Ramzanam Kadirovam ģenerālleitnanta dienesta pakāpi.

19.18. Krievijas armijai saskaroties ar nopietnām problēmām Ukrainā, militārs apdraudējums Lietuvai šobrīd samazinājies, tomēr konflikta iespējamība pastāv, pirmdien izteicies Lietuvas Bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Valdemārs Rupšis.

"Krievijas draudi pastāv visu laiku un, manuprāt, tie pat pieaugs. Taču pašlaik redzam, ka krievi Ukrainā ļoti nopietni iestrēguši, viņi sasaistīti šai Ukrainas frontē, šai karā," viņš pirmdien sacījis žurnālistiem Pabrades poligonā, norādot, ka Krievija šobrīd pārsviež uz Ukrainu spēkus no Tālajiem Austrumiem, no ziemeļiem un "faktiski no visiem karaspēka apgabaliem, ieskaitot Kaļiņingradu".

19.05. "Bellingcat var apstiprināt, ka trīs delegācijas locekļi, kas naktī no 2022. gada 3. uz 4. martu piedalījās miera sarunās starp Ukrainu un Krieviju, izjuta simptomus, kas bija raksturīgi, saindējoties ar ķīmiskajiem ieročiem," vēsta Bellingcat ieraksts "Twitter". Vairāk šeit.

18.48. Mariupoles aplenkuma 27 dienās dzīvību zaudējuši 5000 iedzīvotāju, arī 210 bērni, pirmdien pavēstīja mērs Vadims Boičenko. Pilsētā palikuši 170 000 cilvēku, 140 000 paspēja pilsētu pamest vēl pirms aplenkuma, vēl 150 000 izdevies evakuēties pēc blokādes sākuma. 30 000 cilvēku deportēti uz Krieviju vai Donbasa separātiskajiem veidojumiem.

18.15. Kijivas apgabala Irpiņa atbrīvota no Krievijas okupantiem, lietotnē "Telegram" pavēstīja mērs Oleksandrs Markušins."Mūsu Irpiņa atbrīvota no Maskavas nešķīstības! Slava Ukrainai! Slava tās aizstāvjiem! Mūžīga piemiņa kritušajiem varoņiem," apliecināja Markušins. Pilsētā šobrīd notiek tīrīšanas operācija, un vēl ir sagaidāmi krievu uzbrukumi, norādīja mērs.

17.59. Krievijas Valsts domē iesniegts likumprojekts, kas Krievijas likumdošanā maina tautiešu definīciju ārvalstīs - tiek piedāvāts par tādiem atzīt tikai tos, kuri runā krievu valodā.

17.54. Krievijas karaspēka apšaudēs Kijivā iznīcināti aptuveni 300 ēku, slimnīcās atrodas vairāk nekā 1000 ievainoto, gandrīz 300 kijiviešu nogalināti, intervijā Austrijas laikrakstam "Die Presse" sacīja Kijivas mērs Vitālijs Kličko.

17.24. Krievija gatavo ierobežojumus "nedraudzīgo" valstu, kuru vidū ir Lielbritānija, visas Eiropas Savienības valstis un ASV, pilsoņu iebraukšanai Krievijā, pirmdien paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

17.15. Dānijas alus ražotājs "Carlsberg" pirmdien paziņoja, ka pilnībā pārtrauc darbību Krievijā, ņemot vērā valsts īstenoto uzbrukumu Ukrainai."Carlsberg" Krievija līdz šim bija viens no galvenajiem tirgiem. "Carlsberg", kas ir ceturtais lielākais alusdarītājs pasaulē, šomēnes paziņoja, ka aptur ražošanu un pārdošanu Krievijā tās iebrukuma Ukrainā dēļ.

17.04. Diezgan lielai daļai Krievijas armijas vienību ir jādodas no Ukrainas uz Krieviju vai Baltkrieviju, lai atjaunotu savas kaujas spējas, pirmdien žurnālistiem sacījis Ukrainas Aizsardzības ministrijas preses sekretārs Oleksandrs Motuzjaniks.

"Varu pateikt, ka diezgan lielai daļai Krievijas vienību ir jāizved savas apakšvienības, savi spēki ārpus Ukrainas robežām uz Krievijas vai pat Baltkrievijas teritoriju, lai atjaunotu kaujas spējas, papildinātu munīciju, jo ar esošajiem spēkiem un līdzekļiem noteiktos rajonos Krievijas armija vairs nespēj veikt uzbrukuma darbības," viņš klāstīja.

16.48. Ziemeļmaķedonija pirmdien izraidījusi piecus Krievijas diplomātus, Skopjē pavēstīja Ārlietu ministrija. Diplomātiem Ziemeļmaķedonija jāpamet piecu dienu laikā.

"Minētie diplomāti veica aktivitātes, kas ir pretrunā ar Vīnes konvenciju par diplomātiskajām attiecībām," paziņojumā apliecināja ministrija.

16.22. Armēnija nodevusi Krievijas četrus iznīcinātājus Su-30 kopā ar pilotiem, tādējādi sniedzot palīdzību Krievijas karā Ukrainā, vēstīja Turcijas televīzijas kanāls "Haber Global", atsaucoties uz izlūkošanas informāciju.

Tiek vēstīts, ka četri Su-30 iznīcinātāji 25.martā no Armēnijas izlidoja uz Krieviju, kura tos izmantos karā Ukrainā.

16.08. Vairāku Ukrainas pilsētu mēri, kurus nolaupījuši Krievijas okupanti, atrasti miruši vai arī nav zināma viņu atrašanās vieta, intervijā izdevumam "The Economist" sacījis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

15.51. G7 valstis noraida Krievijas prasību par importēto gāzi maksāt rubļos, pirmdien paziņoja Vācijas ekonomikas, enerģētikas un klimata ministrs Roberts Hābeks. Pēc tiešsaistes sanāksmes ar G7 enerģētikas ministriem Hābeks sacīja, ka ministri vienojušies, ka prasības pēc maksājumu veikšanas rubļos ir vienpusējas un pārkāpj pašreizējo līgumu noteikumus. Hābeks norādīja, ka iepriekš noslēgtie līgumi vēl ir spēkā, un tas nozīmē, ka maksājumi rubļos nav pieņemami.

"Mēs aicinām visus uzņēmums nepakļauties Putina prasībām," pavēstīja Hābeks.

15.28. Kopējie Ukrainas zaudējumi Krievijas kara dēļ sasniedz 564,9 miljardus ASV dolāru (513,5 miljardus eiro), ņemot vērā iedzīvotāju, iekšzemes kopprodukta (IKP) un investīciju zaudējumu, pirmdien paziņoja Ukrainas vicepremjere un ekonomikas ministre Jūlija Sviridenko.

15.24. Krievijas neatkarīgas laikraksts "Novaja Gazeta" pirmdien paziņoja, ka aptur darbību un neiznāks ne drukātā, ne digitālā formātā līdz Krievijas uzsāktā kara Ukrainā beigām.

15.23. Eiropas Komisija (EK) mudina Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis rīkoties "zelta pasu" un "zelta vīzu" shēmu jautājumā un veikt tūlītējus pasākumus saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, aģentūru LETA informēja EK pārstāvniecības Latvijā Komunikācijas ģenerāldirektorātā.

15.21. Turpmāko divu mēnešu laikā Lietuvā ieradīsies vēl aptuveni 5000 NATO valstu karavīru, pirmdien paziņojis Lietuvas Bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Valdemārs Rupšis.

14.08. Lietuvas, Polijas un Ukrainas prokuratūru plānu izveidot vienotu izmeklēšanas komandu Ukrainā pastrādāto Krievijas kara noziegumu izmeklēšanai pirmdien atbalstījusi Eiropas Savienības (ES) krimināltiesiskās sadarbības aģentūra "Eurojust".

13.09. Ukrainas un Krievijas delegācijas plāno pirmdien ierasties Stambulā, kur paredzēta nākamā sarunu kārta, atsaucoties uz sarunām tuvu stāvošiem avotiem, vēsta laikraksts "Ukrainska Pravda". Sarunas plānotas 29. un 30.martā.

12.53. Eiropā noziedzīgas darbības veikt ieradušies 620 Krievijas Federālā Drošības dienesta darbinieki, liecina Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās Izlūkošanas pārvaldes rīcībā nonācis saraksts.

12.04. Ukrainā šodien netiks atvērti humānie koridori, jo saņemti brīdinājumi no izlūkdienestiem par iespējamām ienaidnieka provokācijām, paziņojusi Ukrainas vicepremjere Irina Vereščuka.

11.19. Nīderlandes alus ražotājs "Heineken" pirmdien paziņoja, ka pārtrauc darbību Krievijā, ņemot vērā valsts īstenoto uzbrukumu Ukrainai. Uzņēmums jau marta sākumā pavēstīja, ka pātrauc alus ražošanu un pārdošanu Krievijā, kā arī aptur jaunu investīciju veikšanu valstī un pārtrauc eksportu uz to.

11.09. Krievijas karaspēks kopš kara sākuma Ukrainas Harkivas apgabalā nogalinājis 346 civiliedzīvotājus, arī 16 bērnus, pirmdien paziņojusi policija.

Apgabalā turpinās pilsētu un reģiona civiliedzīvotāju apšaude.

10.51. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā sasnieguši aptuveni 17 000 karavīru, pirmdien ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš iebrukuma sākuma līdz pirmdienas rītam iebrucēji zaudējuši 123 lidmašīnas, 127 helikopterus, 586 tankus, 1694 bruņutransportierus, 302 lielgabalus, 95 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 54 zenītartilērijas iekārtas, četras taktisko raķešu palaišanas iekārtas, 1150 automobiļus, 73 autocisternas, 21 specializētās tehnikas vienību, 66 bezpilota lidaparātus, divus kuģus un piecas ātrlaivas.

10.37. Jau 42 valstis vērsušās Starptautiskajā krimināltiesā ar sūdzībām par Krievijas pastrādātajiem noziegumiem karā pret Ukrainā, sociālajā tīklā "Facebook" paziņojusi Ukrainas Tieslietu ministrija.

10.24. Kopš Krievijas iebrukuma sākuma 24.februārī Ukrainu pametuši jau gandrīz četri miljoni cilvēku, liecina ANO pirmdien publiskotie dati. "Vairāk nekā 3,8 miljoni cilvēku bijuši spiesti pamest valsti, pārvēršot šo krīzi par visstraujāk augošo bēgļu krīzi kopš Otrā pasaules kara. Vēl 6,5 miljoni bijuši spiesti pārvietoties iekšzemē. Tajā pašā laikā 13 miljoni ir "iestrēguši" kara zonās un nevar izbraukt," ziņoja ANO.

10.00. Krievijas federālais sakaru, informācijas tehnoloģiju un masu komunikāciju uzraudzības dienests "Roskomnadzor" nobloķējis vietni "mult.ru", kurā skatāms animācijas seriāls pieaugušajiem "Masjanja", kura pēdējā sērijā runāts par Krievijas iebrukumu Ukrainā.

09.15. Krievijas karaspēka uzbrukumos Ukrainā nogalināti jau 143 bērni, pirmdien paziņojusi Ukrainas parlamenta pilnvarotā cilvēktiesību jautājumos Ludmila Denisova. 216 bērni ir guvuši ievainojumus, paziņoja Denisova, atsaucoties uz vienoto pirmstiesas izmeklēšanas reģistru un citiem avotiem.

08.30. Sākoties 33 diennaktij kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma, Ukrainas armijas ģenerālštābs pirmdien ziņo, ka situācija frontē ir kontrolējama un būtisku izmaiņu nav. Saskaņā ar stāvokli uz plkst.6:00 krievi pie Kijivas mēģina pārraut ukraiņu aizsardzību no ziemeļrietumiem un austrumiem, lai iegūtu kontroli pār svarīgākajiem autoceļiem un apdzīvotajām vietām, taču tos notur Ukrainas armija.

Doneckas un Luhanskas virzienos Ukrainas armija atsitusi piecus ienaidnieka uzbrukumus un iznīcinājusi divus krievu tankus, vienu bruņutransportieri un vienu automobili.

07.28. Vairākas Vācijas federālās zemes paredz sodus par Krievijas agresijas simbola "Z" publisku izmantošanu.

07.10. Losandželosā svētdien (pirmdien pēc Latvijas laika) notiekošajā "Oskara" balvu pasniegšanas ceremonijā tika ievērots klusuma brīdis, lai atbalstītu Ukrainas tautu cīņā pret Krievijas agresiju. "Resursu ir maz un mēs - kolektīvi kā globālā kopiena - varam darīt vairāk. Mēs lūdzam jūs atbalstīt Ukrainu, kā vien spējat. Esiet kopā ar Ukrainu," bija lasāms uz ekrāna.

03.40. Ārvalstu uzņēmumiem, kas turpina darbību Krievijā, būs jāmaksā lielāki nodokļi Ukrainā, paredz jauns likumprojekts, kas pašlaik tiek izstrādāts, paziņojis Ukrainas parlamenta Finanšu, nodokļu un muitas politikas komisijas priekšsēdētājs Daniils Hetmancevs.

03.02. Pagājušajā nedēļā uz militārajiem garnizoniem Krievijas Ņižņijnovgorodas apgabalā atvesti apmēram 600 Ukrainā kritušo Krievijas karavīru, pirmdien paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštābs.

02.41. Ukrainas Bruņotie spēki aizvadītajā diennaktī notriekuši četras Krievijas militārās lidmašīnas, pirmdien pavēstīja Ukrainas gaisa spēki. Notriekts arī viens helikopters, divi bezpilota lidaparāti un divas spārnotās raķetes, piebilsts paziņojumā.

01.55. Ukrainā aizvadītajā diennaktī no Krievijas karaspēka aplenktajām apdzīvotajām vietām pa humānajiem koridoriem evakuēti vairāk nekā 1000 cilvēku, paziņoja Ukrainas vicepremjere Irina Vereščuka. "Pavisam evakuēti 1100 cilvēku," videouzrunā sacīja Vereščuka.

00.19. Zelenskis intervijā Reuter atklāj, ka miera līguma ar Krieviju ietvaros Ukraina ir gatava apspriest neitrāla statusa pieņemšanu, taču tas būtu jāgarantē trešajām pusēm un par to būtu jālemj referendumā.

00.10.Krievijas raķete svētdien trāpījusi naftas bāzei Ukrainas ziemeļrietumu pilsētā Luckā, paziņoja Volīnijas apgabala administrācijas vadītājs Jurijs Pohulaiko. Pilsētā bija dzirdami vairāki sprādzieni. Pēc Pohulaiko rīcībā esošās informācijas, raķete palaista no Baltkrievijas, taču tā nav notriekta, jo lidojusi pārāk zemu.