"Google", "Apple", "Amazon" un citiem lielo tehnoloģiju uzņēmumiem būs jārēķinās ar jauniem noteikumiem Eiropā

© Pixabay

Eiropas Parlamenta (EP) un 27 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu sarunvedēji vienojušies par jauniem noteikumiem, kuru mērķis ir mazināt lielo tehnoloģiju uzņēmumu dominanci.

Digitālā tirgus akts paredz, ka tādi tehnoloģiju milži kā "Google" un "Amazon" būs spiesti atvērt savus pakalpojumus un platformas citiem uzņēmumiem.

Šīs kompānijas jau ilgstoši izpelnījušās kritiku, ka tās izmanto savu dominējošo stāvokli tirgū, lai no tā izspiestu konkurentus.

Digitālā tirgus akts noteiks, ka ASV informācijas tehnoloģiju uzņēmums "Apple" būs spiests atvērt savu platformu "App Store" trešo pušu maksājumu nodrošinātājiem tā vietā, lai lietotājiem liktu izmantot "Apple" maksājumu sistēmu "Apple Pay".

Savukārt "Google" vajadzēs piedāvāt tiem, kuri izmanto viedtelefonus ar uzņēmuma izstrādāto operētājsistēmu "Android", alternatīvas tā meklēšanas pakalpojumam, lietotnei "Google Maps" vai interneta pārlūkam "Chrome".

Arī "Apple" būs spiests mazināt savu varu pār viedtālruņiem "iPhone", ļaujot lietotājiem atinstalēt interneta pārlūku "Safari" un citas uzņēmuma uzspiestās lietotnes, kuras pašlaik lietotāji izdzēst nevar.

Ar jauno aktu paredzēts regulēt "WhatsApp", "Facebook Messenger", "iMessage", "App Store", "Google Play" un vairākus citus lielo tehnoloģiju uzņēmumu pakalpojumus.

ES vēlas lietotājiem sniegt lielākas izvēles iespējas attiecībā uz ziņojumu nosūtīšanu. Jaunie noteikumi pieprasīs tehnoloģiju milžiem padarīt savus ziņapmaiņas pakalpojumus sadarbspējīgus ar mazāku konkurentu pakalpojumiem.

Šie noteikumi ietekmēs tikai uzņēmumus, kuru tirgus vērtība pārsniedz 75 miljardus eiro, gada pārdošanas apjoms sasniedz 7,5 miljardus eiro, bet lietotāju skaits mēnesī ir vismaz 45 miljoni.

Par Digitālā tirgus aktu tagad balsos Eiropas Parlaments, kā arī ES dalībvalstu ministri.