Zimbabves laikrakstu iesūdz tiesā par WikiLeaks informācijas publicēšanu

Zimbabves prezidenta Roberta Mugabes sieva Greisa ir iesūdzējusi tiesā laikrakstu Standard, jo tas, atsaucoties uz WikiLeaks publiskoto informāciju, bija vēstījis, ka prezidenta kundze saņem krietnu peļņu no dimanta raktuvēm.

G. Mugabe no laikraksta vēlas piedzīt 15 miljonus ASV dolāru.

Marandžas dimanta lauki, kas atrodas Zimbabvē, ir vieni no pasaulē bagātākajiem. Tiek uzskatīts, ka no dimanta pārdošanas lielākie ieguvēji ir valsts prezidenta sabiedrotie un armijas komandieri. Nedēļas laikraksts Standard pagājušajā sestdienā citēja vienu no publiskotajām ASV diplomātiskajām telegrammām, kurā bijušais ASV vēstnieks Džeimss Makdžī britu kalnrūpniecības uzņēmuma vadītājam Endrū Kransvikam sacījis: „Ir neliela augstu Zimbabves amatpersonu grupa, kas gūst milzīgu pelņu no raktuvēm.” Kā peļņas guvēji minēta G. Mugabe, Centrālās bankas vadītājs Gideons Gono, kā arī vairākas armijas amatpersonas un valdošās partijas amatpersonas.

G. Mugabes advokāts šos apgalvojumus nodēvējis par „nepatiesiem, skandaloziem un kaitnieciskiem”. „Šādas darbības piedēvēšana tik augsta ranga personai, nācijas mātei, nozīmē līdz nullei pazemināt cieņu, ko pret to izrāda visi pareizi domājošie,” teikts tiesas pieaicināto paziņojumā, ko citē valstij piederošais laikraksts Herald.

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais