Palestīnieši lūdz atzīt viņu valsti

Palestīniešu pašpārvalde ir aicinājusi Eiropas valstis atzīt neatkarīgas valsts pastāvēšanu Rietumkrastā un Gazas joslā. Šie ir mēģinājumi panākt valstiskumu ārpus miera sarunām ar Izraēlu.

Kārtējās palestīniešu un Izraēlas miera sarunas ir strupceļā kopš septembra, kad Izraēla atteicās pagarināt koloniju celtniecības aizliegumu. Vēršoties pie Eiropas valstīm, palestīniešu prezidents Mahmūds Abāss un viņa vadītā palestīniešu pašpārvalde Rietumkrastā mēģina izdarīt spiedienu uz Izraēlu, lai arī nav sagaidāms, ka šim lūgumam būs kāda tieša ietekme palestīniešu ceļā uz valstiskumu.

Valstis, kas saņēmušas palestīniešu aicinājumu, ir Francija, Lielbritānija, Zviedrija un Dānija. Dokuments ir nodots arī Eiropas Savienības sūtnim miera sarunās un jau iepriekš ir nosūtīts arī Eiropas Savienības ārpolitikas koordinatorei Katrīnai Eštonei. Palestīnieši aicina atzīt savas valsts robežas, kādas tās bija pirms 1967. gada kara, kad Izraēla vēl nebija sagrābusi Gazas joslu, Rietumkrastu un Austrumjeruzālemi. No Gazas joslas Izraēla aizgāja 2005. gadā.

Brazīlija un Argentīna nesen atzina Palestīnu kā atsevišķu valsti — līdzīgi ir rīkojušās arī virkne arābu un Āfrikas valstu. Dažas Eiropas valstis ir pastiprinājušas savas diplomātiskās attiecības ar palestīniešiem, lai arī, kā norāda AP, nav zināms, cik tālu palestīniešu atzīšanā starptautiskā sabiedrība ir gatava iet.