Stoltenbergs bažīgs par iespējamu Ķīnas atbalstu Krievijai; izvietos astoņas kaujas grupas no Baltijas jūras līdz Melnajai jūrai

© Kaspars Krafts / F64

Ņemot vērā Krievijas iebrukumu Ukrainā, NATO līderi ceturtdien paredzētajā ārkārtas samitā vienosies par ievērojamu spēku palielināšanu alianses austrumu flangā, tajā skaitā izvietojot četras jaunas kaujas grupas, trešdien paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

"Es sagaidu, ka līderi vienosies stiprināt NATO pozīcijas visās teritorijās, ievērojami palielinot spēkus alianses austrumu daļā uz zemes, gaisā un jūrā. Pirmais solis būs četru jaunu NATO kaujas grupu izvietošana Bulgārijā, Ungārijā, Rumānijā un Slovākijā," žurnālistiem pavēstīja Stoltenbergs.

NATO jau ir kaujas grupas Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Polijā.

"Tas nozīmē, ka mums būs astoņas starptautiskas NATO kaujas grupas visā austrumu flangā no Baltijas jūras līdz Melnajai jūrai," sacīja Stoltenbergs.

"Mēs saskaramies ar jaunu realitāti mūsu drošībai, tāpēc mums ir jāpārkārto mūsu atturēšana un aizsardzība ilgākam termiņam," norādīja Stoltenbergs.

Rietumu sabiedrotie ir satraukti, ka Ķīna var sniegt materiālu atbalstu Krievijai tās karā pret Ukrainu, trešdien sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

''Ķīna ir sniegusi Krievijai politisku atbalstu, arī izplatot klajus melus un dezinformāciju, un sabiedrotie ir satraukti, ka Ķīna var sniegt materiālu atbalstu Krievijas iebrukumam," sacīja alianses vadītājs.

NATO līderi, kas ceturtdien piedalīsies ārkārtas samitā, "mudinās Ķīnu rīkoties atbilstoši savām saistībām, kas tai ir kā ANO Drošības padomes dalībvalstij, atturēties no Krievijas kara centienu atbalstīšanas un pievienoties pārējās pasaules aicinājumam izbeigt šo karu ar tūlītēju mieru", uzsvēra Stoltenbergs.

Pasaulē

Pasaulē populārās spēles "Fortnite" izstrādātājs "Epic Games" sūdz tiesā tehnoloģiju kompānijas "Google" un "Samsung", apsūdzot tās par nelikumīgu sadarbošanos, lai bloķētu konkurentus lietotņu veikalam "Samsung" ierīcēs.