Vēstnieks stāsta, kā Polija tiek galā ar Ukrainas bēgļu uzņemšanu

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Polijas sabiedrībā ir redzama milzu solidaritāte ar kara plosītās Ukrainas tautu, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Latvijas vēstnieks Polijā Juris Poikāns.

Viņš pastāstīja, ka visā Polijas teritorijā ir izkārti Ukrainas karogi, poļu sabiedrība kaimiņzemē notiekošo uztver ļoti jūtīgi. "Solidaritāte un vēlme palīdzēt ir milzīga," raksturoja vēstnieks.

Viņaprāt, neraugoties uz ierobežotajiem resursiem, Polija pietiekami labi tiek galā ar bēgļu uzņemšanu - faktiski pie pašas robežas Ukrainas cilvēkus jau sagaida uzņemošās personas, kas bēgļu plūsmu virza tālāk valsts iekšienē vai uz bēgļu centriem. Poikāns piebilda, ka lielākajai daļai Ukrainas kara bēgļu Polijā ir radi, līdz ar to viņi nedodas uz pilnīgi svešu zemi.

Vēstnieks arī informēja, ka Polija mēģina ukraiņus ļoti ātri ieintegrēt savā sabiedrībā, pieaugušajiem iespējami drīz dodot iespēju strādāt, bet bērniem - mācīties skolā. Ukraiņu un poļu valodas ir diezgan līdzīgas, tāpēc ar saprašanos lielām problēmām nevajadzētu būt, piebilda vēstnieks.

Viņš uzsvēra, ka ukraiņi Krievijas sāktajā karā nekādā gadījumā nav gatavi padoties, pat cilvēki bez militārām priekšzināšanām ņem rokās ieročus un dodas karā, vienīgi viņi labprāt saņemtu vēl lielāku materiāltehnisko atbalstu no Rietumiem.

Kā ziņots, 24.februārī pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina lēmuma Ukrainā iebruka Krievijas armija, sākot bombardēt gan militāro, gan civilo infrastruktūru un izraisot bēgļu straumes. ANO bēgļu aģentūras aplēses liecina, ka nepilna mēneša laikā Ukrainu pametuši vairāk nekā 3,27 miljoni cilvēku. No tiem aptuveni divi miljoni ieradušies Polijā, pavēstīja Polijas robežsardze.