"Tavi pelmeņi nav svarīgāki par karu!" Kauņā iedzīvotāji protestē pret pilsētas mēra sadarbību ar Krieviju

© Publicitātes foto

Vairāki simti Kauņas iedzīvotāju pirmdienas vakarā pulcējās protesta akcijā pie pilsētas pašvaldības, pieprasot dot konkrētu atbildi, kad ar pilsētas mēra Visvalda Matijošaiša ģimeni saistītais koncerns "Vičiūnu grupe", kas ir viens no Lietuvas lielākajiem pārtikas ražotājiem, pārtrauks darbību Krievijā.

Arī Latvijā nopērkama šī uzņēmuma produkcija.

"Tavi pelmeņi nav svarīgāki par karu!", "Mēra kungs, izmazgājiet asinis no krekla!", "Vienotā Kauņa" un "Vienotā Krievija" - ejiet tur, kur krievu kuģis!" vēstīja protestētāju plakāti, norādot uz mēra dibināto sabiedrisko organizāciju, kurai ir pārliecinošs vairākums Kauņas domē.

7.martā, kara divpadsmitajā dienā, "Vičiūnu grupe" ģenerāldirektors, Kauņas mēra dēls Šarūns Matijošaitis paziņoja, ka pieņemts lēmums koncentrēt uzņēmējdarbību un ražošanu Eiropā un apturēt darbību Krievijā. Pēc viņa teiktā, pie tā strādāts jau no kara pirmās dienas, bet "šie procesi prasa laiku un intensīvu darbu, kā arī atbildību pret partneriem Eiropā un ASV, piegādātājiem un darbiniekiem".

Nedēļu vēlāk žurnālists Andrjus Tapins sociālajā tīklā "Facebook" pavēstīja, ka uzņēmumā Kaļiņingradas apgabalā, kur tiek ražota daļa "Vičiūnu grupe" produkcijas, ko tirgo Krievijā un citos Austrumu tirgos, ražošanas apjomi nesamazinās. Par to, atsaucoties uz saviem avotiem uzņēmumā, ziņoja arī sabiedriskā raidorganizācija LRT.

Mērs pie protestētājiem neiznāca, bet neilgi pirms šīs akcijas izteicās, ka nav iespējams konkrēti pateikt, kad "Vičiūnų grupe" apturēs savu darbību Krievijā.

"Pats biznesā sen vairs nepiedalos, bet zinu, ka liela daļa darbu līdz šai dienai paveikta, apstākļi mainās teju ik dienas, tādēl konkrētus termiņus nosaukt nav iespējams - tās būtu fantāzijas un meli. Darām visu, lai pabeigtu pēc iespējas ātrāk," viņš sacīja.

Tikmēr Šarūns Matijošaitis skaidrojis, ka izejvielu piegāde minētajam uzņēmumam pārtraukta, bet ražošana turpinās, jo iepirkto izejvielu krājumi nav beigušies.

Protesta akcijas rīkotājs Antans Jankūns retoriski vaicājis, cik upuru vēl būtu jāprasa šim karam, lai koncernam beidzot pienāktu brīdis apturēt darbību Krievijā.

"Pēc mēra teiktā, konkrētu termiņu nav iespējams nosaukt. Rodas skaidrs un loģisks jautājums - kā starptautiskās kompānijas to spēja, bet "Vičiūnų grupe" turpina finansēt Krievijas armiju? " viņš jautājis. "Šī mīņāšanās nāk par sliktu gan pilsētas reputācijai, gan mēram, kā mūsu ievēlētam pārstāvim un nostāda mūs nepatīkamā situācijā visas Lietuvas priekšā."

"Vičiūnu grupe" galvenā un vienīgā akcionāre ir slēgtā akciju sabiedrība "VG Holding". Puse tās akciju pieder Kauņas mēram, otra puse - Pluņģes rajona pašvaldības padomes loceklim Ļudam Skierum, un to vada mēra dēls Šarūns Matijošaitis, kurš, tāpat kā viņa brālis Daiņus, ir arī Kauņas pilsētas padomes loceklis.

Mediji savulaik vēstīja, ka "Vičiūnu grupe" produkcija tirgota arī Krievijas anektētajā Krimā. Tobrīd koncerns paziņoja, ka nespēj kontrolēt tirgotājus, kuri tā rīkojas.

"Vičiūnu grupe" pārvalda arī uzņēmumu Ukrainā, tā filiāles darbojas Kijevā, Harkivā, Dnipro, Odesā un Ivanofrankivskā.

14.martā tika ziņots, ka pēc artilērijas apšaudes nodegusi "Vičiūnu grupe" loģistikas noliktava netālu no Kijivas.

Runājot par koncerna biznesa nākotni Krievijā, ģenerāldirektors norādījis, ka "tiek apsvērti visi varianti - ieskaitot arī tā pārdošanu". Taču viņš atzinis, ka tas būtu garš process un iespējamo interesentu acīmredzot nebūtu daudz.

Kā paziņojumā presei rakstījis domes opozīcijā esošās Tēvzemes savienības- Lietuvas kristīgo demokrātu frakcijas vadītājs Pauļus Lukševičs, "jautājums par mēra ģimenes biznesu Krievijā nav politisks, lai gan valdošie Kauņas domē mēdz to apgalvot".

"Ja valsts otrās lielākās pilsētas mēram ir plašas biznesa intereses Krievijas Federācijā, tas kļūst par valsts drošības jautājumu. Mēs visi saprotam, ka uzņēmējdarbība Krievijas tirgū nav vienkārša lieta. Ierastie, Rietumu pasaulē pieņemtie noteikumi tur nav spēkā. Līdz ar to mums un, iespējams, arī sabiedrībai rodas dabiski jautājumi, uz kuriem atbildes lūdzam vienam no "Vičiūnu grupe" galvenajiem akcionāriem, mēram Visvaldam Matijošaitim," viņš norādījis.

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais