Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Pasaulē

Barišņikovs: Es nevaru saprast, kāpēc cilvēki uzticas un seko tādam līderim kā Putins

© Lauris Aizupietis/F64

Ukraiņi karā pret Krieviju necīnās tikai par sevi, bet par mums visiem, kas tic brīvai un atvērtai sabiedrībai, vēstulē, kas publicēta Jaunā Rīgas teātra (JRT) sociālā portāla "Facebook" lapā, raksta Rīgā dzimušais baletdejotājs un aktieris Mihails Barišņikovs.

Ukraiņi karā pret Krieviju necīnās tikai par sevi, bet par mums visiem, kas tic brīvai un atvērtai sabiedrībai, vēstulē, kas publicēta Jaunā Rīgas teātra (JRT) sociālā portāla "Facebook" lapā, raksta Rīgā dzimušais baletdejotājs un aktieris Mihails Barišņikovs.

Mākslinieks norāda, ka ir pagājuši gandrīz 50 gadi, kopš viņš nedzīvo Krievijā, bet brīvā sabiedrībā. "Tomēr es uzaugu Latvijā - valstī, kas bija PSRS sastāvā. Mans tēvs bija Krievijas militārpersona. Mana ģimene pārstāvēja okupantu valsti, bet pat pie šādiem apstākļiem okupētā Latvija bija atvērtāka un eiropeiskāka nekā Krievija tajos laikos," norāda Barišņikovs.

Viņš pauž, ka ir Eiropas produkts, Krievijas produkts un, protams, Amerikas produkts, norādot, ka viņa domas noteikti tiek filtrētas caur paša pieredzes objektīvu.

Barišņikovs raksta, ka kopš Vladimira Putina armijas iebrukuma Ukrainā ir izjutis dziļas šausmas un pārliecību, ka šis būs asiņains konflikts. "Uzreiz sapratu, ka šis Krievijas armijas gājiens ir draudīgāks par tā saukto Krimas aneksiju un separātistu nemieriem Donbasa reģionā," norāda baletdejotājs.

Viņš pauž, ka ukraiņi vienmēr ir bijuši un joprojām ir draugi, kaimiņi un ģimene, bet krievu un ukraiņu tautu attiecības ir bijušas viegli saplūdušas - starp valodām, kultūrām, robežām. Tāpat viņš norāda, ka abas valstis ir neticami savstarpēji saistītas, vienlaicīgi apzinoties un novērtējot būtiskas kultūras atšķirības.

"Es nevaru saprast, kāpēc cilvēki uzticas un seko tādam līderim kā Putins, bet krievi vēsturiski ir cīnījušies zem nospiedošas un brutālas vadības. Kā viņi nonāk pie tādiem vadītājiem, es nevaru atbildēt," raksta Barišņikovs. Viņš pauž, ka par šo tēmu ir jāraksta desmitiem grāmatu, taču jāatceras arī, ka pat brīvajā un demokrātiskajā sabiedrībā, kurā pats dzīvo, šokējoši daudz amerikāņu tic dīvainām teorijām, kas saistītas ar "nozagtām" 2020.gada vēlēšanām. Viņaprāt, tas apliecina, ka vēstures nezināšana un nacionālistiska degsme nav kādas vienas valsts ekskluzīvs raksturojums.

Barišņikovs uzsver, ka atsakās visus krievus "mālēt vienā krāsā", un domā, ka Putins uzrunā tos, kas baidās. Viņš pauž pieņēmumu, ka Putins ļauj viņiem justies droši, tāpat kā visi autoritārie līderi ļauj saviem cilvēkiem justies aizsargātiem. Tomēr Barišņikovs pauž, ka tā ir viltus drošības sajūta, jo, protams, jebkurā brīdī aizsargātais var viegli kļūt par vajāto.

"Es nevaru ietekmēt politiku vai mest Molotova kokteiļus, un neesmu kompetents izteikt domas vai sniegt padomus par to, kādu palīdzību ASV, NATO vai Eiropa varētu vai tām vajadzētu ukraiņiem sniegt, bet mazākais, ko es varu darīt, ir palīdzēt pēc iespējas vairāk bēgļiem," norāda Barišņikovs, paužot pagodinājumu, ka izcilais rakstnieks Boriss Akuņins un ekonomists Sergejs Gurijevs viņu uzaicināja pievienoties vietnes "truerussia.org" izveidē.

"Es nezinu, vai "True Russia" humanitāro lūgumu redzēs Krievijas pilsoņi, taču kibertelpas skaistums ir tāds, ka tas ir iespējams. Viņiem jāzina, kas tiek darīts viņu vārdā," pauž Barišņikovs.

Mākslinieks raksta, ka no viņa kā karotāja nebūtu lielas jēgas, bet, ukraiņiem uzvarot, viņam būs liels gods iet un pateikties viņiem par cīņu.

"Patiesībā viņi necīnās tikai par sevi, bet par mums visiem, kas tic brīvai un atvērtai sabiedrībai," norāda Barišņikovs.