Ukrainā karš ilgst jau 18. dienu. Jaunākā informācija [papildināts 23:48]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par notikumiem Ukrainā 13. martā

23.48. Krievija plāno desantu ar nolūku ieņemt Odesu, svētdien paziņoja Ukrainas Nacionālās drošības padomes sekretārs Oleksijs Danilovs.

23.00. Vairāki desmiti tūkstošu demonstrantu svētdien dažādās Vācijas pilsētās aicināja panākt mieru un protestēja pret Krievijas iebrukumu Ukrainā, paziņoja policija un organizatori.

Pie Berlīnes Brandenburgas vārtiem pulcējās, kā lēsa vietējā policija, 20 000 - 30 000 cilvēku ar dzelteniem un ziliem karogiem un plakātiem, kurus rotāja uzraksti "Apturēt Putinu" un "Izbeigt karu".

22.43. Ukrainas un Krievijas delegācijām pirmdien būs sarunu sesija pagaidu rezultātu apkopošanai, svētdien paziņoja Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska kancelejas vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks.

22.16. Krievijas spēku aplenktajai Mariupolei draud visļaunākais scenārijs, ja karojošās puses steidzami nepanāks konkrētu humānu vienošanos, svētdien paziņojusi Sarkanā Krusta Starptautiskā komiteja (ICRC).

21.52. Romas pāvests Francisks svētdien kārtējo reizi aicināja izbeigt karu Ukrainā. Uzrunājot 25 000 dievlūdzēju Svētā Pētera laukumā Romā, pāvests sacīja: "Dieva vārdā, es jums lūdzu: "Izbeidziet šo slaktiņu!"".

21.05. Valsts prezidents Egils Levits svētdien intervijā telekanālam CNN pavēstīja, ka Latvijā ir absolūti nepieciešama pastāvīga NATO militārā bāze, lai aizsargātu valsti pret jebkādu potenciālo Krievijas agresiju.

20.29. Šodien - pēc tam, kad Irpiņā nogalināts ASV žurnālists - pilsētā mediji vairs netiek ielaisti. Bet vēl pirms tam pie Irpiņas tilta bija Latvijas Televīzija - Gints Amoliņš un Ingus Graudiņš, vēsta LTV Ziņu dienests.

19:53. Čornobiļas atomelektrostacijā (AES) atjaunota elektroapgāde, radioaktīvo atkritumu dzesēšanas sistēmas darbosies ierastā režīmā, izmantojot rezerves enerģijas avotus, paziņojis Ukrainas Nacionālais atomenerģijas uzņēmums "Enerhoatom", atsaucoties uz valsts enerģētikas ministra Hermana Haluščenko teikto.

19:46. Vašingtona un tās sabiedrotie aizstāvēs NATO teritoriju uzbrukuma gadījumā, svētdien paziņoja ASV Aizsardzības ministrija, reaģējot uz Krievijas raķešu triecieniem Ukrainā netālu no NATO dalībvalsts Polijas robežas.

"Bruņots uzbrukums vienai ir uzskatāms par uzbrukums visām," raidsabiedrībai ABC svētdien sacīja Pentagona preses pārstāvis Džons Kērbijs, atgādinot par NATO dalībvalstu līguma 5.pantu.

Viņš piebilda, ka šī iemesla dēļ ASV un citas NATO dalībvalstis ir palielinājušas savu klātbūtni alianses austrumu robežas tuvumā.

19:07. Rietumvalstu sankciju dēļ Krievija nevar piekļūt savām finanšu rezervēm 300 miljardu ASV dolāru (273 miljardu eiro) vērtībā, kas ir gandrīz puse no valsts rezervēm, Krievijas valsts telekanālam "Rossija-1" paziņojis valsts finanšu ministrs Antons Siluanovs.

"Mūsu kopējās rezerves ir ap 640 miljardiem ASV dolāru. Pašlaik mēs nevaram izmantot apmēram 300 miljardus ASV dolāru no šīm rezervēm," klāstīja ministrs.

18:20. Eiropai ir jāatver savas robežas Ukrainas bēgļu krīzes risināšanai, aicinājis Polijas prezidents Andžejs Duda.

Intervijā Lielbritānijas raidsabiedrībai BBC Duda svētdien pieļāva, ka Polija varētu uzņemt līdz pat 2,5 miljoniem Ukrainas bēgļu.

Duda lūdza citas Eiropas valstis atvērt savas robežas, lai kopīgi risinātu, kā viņš raksturoja, plašāko bēgļu krīzi kopš Otrā pasaules kara.

18.00. Divās nedēļās Mariupoles blokādē Krievijas karaspēks, kas aktīvi apšauda dzīvojamos rajonus, nogalinājis vairāk nekā 2100 pilsētas iedzīvotājus, svētdien vietnē "Telegram" paziņojusi Mariupoles pašvaldība.

17.48. Krievijas prezidents Vladimirs Putins telefonsarunā ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu paziņojis, ka neiebilst tikties ar Ukrainas līderi Volodimiru Zelenski, svētdien preses konferencē sacīja Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušoglu.

17.11. Krievijā svētdien aizturēti aptuveni 650 protesta akciju pret Maskavas iebrukumu Ukrainā dalībnieki, liecina nevalstiskās organizācijas "OVD-Info" dati.

17.03. Krievija Sīrijas prezidenta Bašara al Asada kontrolētajās teritorijās atvērusi 14 algotņu vervēšanas centrus, vietnē "Facebook" rakstīja Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvalde.

Prezidenta Vladimira "Putina Krievija atvērusi 14 algotņu vervēšanas centrus Sīrijas teritorijās, kuras kontrolē Bašara al Asada režīms (Damaska, Alepo, Hama, Raka, Deirezzora)", lasāms paziņojumā.

16.47. “Ukraina nepadodas. Mūsu armija nepadodas. Mūsu cilvēki nepadodas. Visa Ukraina varonīgi cīnās," saka Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Viņš norāda, ka šodienas galvenais uzdevums ir nogādāt Mariupolei humanitāro kravu un ka tiek pieliktas visas pūles, lai tā sasniegtu galamērķi, vēsta LTV Ziņu dienests.

16.32. Ukrainas pašvaldību vadītāji atklātā vēstulē mēriem un pašvaldībām visā pasaulē lūdz veicināt lēmumu par gaisa telpas virs kara plosītās valsts slēgšanu un noteikt stingrākas sankcijas pret Krieviju.

16.30. Krievijas karaspēks īstenojis raķešu triecienu Ukrainas rietumos Ļvivas pievārtē esošajam Javorivas militārajam poligonam, kas atrodas netālu no Polijas robežas, vēsta nytimes.com.

Ļvovas apgabala militārās administrācijas vadītājs Maksims Kozickis informēja, ka 30 raķetes izšautas no lidmašīnām. Daļu raķešu notriekusi pretgaisa aizsardzība.

Viņš piebilda, ka trieciens veikts stingri pa militārajiem objektiem, taču slimnīcās ir arī civilisti, jo poligons atrodas netālu no apdzīvotām vietām.

Gandrīz visi ugunsgrēki poligonā likvidēti un sapieri un citi speciālisti apseko teritoriju.

Javorivas poligons atrodas 30 kilometrus uz ziemeļrietumiem Ļvivas.

Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Reznikovs pavēstīja, ka poligonā strādā ārvalstu instruktori, savukārt iekšlietu ministra padomnieks Vadims Denisenko uzbrukumu nodēvēja par brīdinājumu NATO un Rietumu ieroču piegādes ķēdes iznīcināšanu.

15:40. Krievijas karavīri svētdien Irpiņā pie Kijivas nogalinājuši laikraksta "New York Times" žurnālistu, 51 gadu veco ASV pilsoni Brentu Reno un vēl vienu ievainojuši, paziņojis Kijevas apgabala policijas vadītājs Andrijs Nebitovs.

"Okupanti ciniski nogalina pat starptautisko mediju žurnālistus, kas cenšas parādīt patiesību par Krievijas spēku patvaļu Ukrainā. Šodien Irpiņā tika nošauts 51 gadu vecs pasaulē pazīstama medija korespondents. Vēl viens žurnālists tika ievainots. Šobrīd cietušo cenšas izvest no karadarbības zonas," paziņoja Nebitovs.

15:18. Kijivas pievārtē esošajā Ukrainas pilsētā Bučā, kur Krievijas karaspēks rīkojis uzbrukumus, masu kapā apbedīti 67 civiliedzīvotāji.

Ukrainas ziņu aģentūra UNIAN publicēja video, kurā redzams, ka melnos plastmasas maisos ievietotie līķi tiek pārnesti no kravas automašīnas uz bedri.

Kāds ārsts Ukrainas medijiem atzinis, ka ne visu apglabāto personības tika noskaidrotas.

15:05. Krievijā svētdien aizturēti vairāk nekā 260 protesta akciju pret Maskavas iebrukumu Ukrainā dalībnieki, liecina nevalstiskās organizācijas "OVD-Info" dati.

Organizācija, kas apkopo datus par protestu laikā aizturēto skaitu, informēja, ka demonstrācijās 23 Krievijas pilsētās svētdien aizturēti 268 cilvēki.

Ziņu aģentūras AFP žurnālists Maskavā novēroja, ka tiek aizturēti visi, kuriem nav preses akreditācijas karšu.

14:46. Autobuss ar 20 bēgļiem no Ukrainas svētdien avarējis Itālijā un negadījumā gājusi bojā sieviete, paziņojusi Itālijas policija.

Autobuss nobrauca no ceļa netālu no Čezēnas netālu no Adrijas jūras un apgāzās. Avārijas iemesli nav zināmi.

Bojāgājusī ir 32 gadus veca sieviete no Ukrainas, kura bija iesprostota avarējušajā autobusā un no gūtajām traumām nomira.

Vēl pieciem pasažieriem konstatētas vieglas traumas.

13:42. Krievijas karavīri nolaupījuši Ukrainas dienvidu pilsētas Dņiprorudnes mēru Jevheniju Matviejevu, paziņoja Zaporižjas apgabala militārās administrācijas vadītājs Oleksandrs Staruhs.

13:30. NATO pārskatīs savu pozīciju neiesaistīties konfliktā Ukrainā gadījumā, ja Krievija pielietos ķīmiskos ieročus, paziņojis Polijas prezidents Andžejs Duda.

"Ja jūs jautājat man, vai [Krievijas prezidents Vladimirs] Putins varētu izmantot ķīmiskos ieročus, tad, manuprāt, pašlaik Putins var pielietot visu, kas vien ienāk prātā, jo īpaši tad, kad viņš nonācis grūtībās. Viņš jau ir zaudējis šo karu no politiskā viedokļa un arī no militārā viedokļa viņš acīmredzami neuzvar," Duda teica intervijā britu raidsabiedrībai BBC.

Masu iznīcināšanas līdzekļu pielietojums mainītu visus noteikumus, uzsvēra Polijas prezidents, un NATO vajadzēs izlemt, viņš brīdināja.

13:17. Krievijas spēku veiktos uzlidojumos Ukrainas pilsētā Mikolajivā nogalināti deviņi cilvēki, svētdien ziņo apgabala kara administrācijas vadītājs Vitālijs Kims.

Viņš pavēstīja, ka Krievijas spēki pilsētā bombardējuši gāzes turbīnu rūpnīcu.

Aptuveni 500 000 iedzīvotāju lielā Mikolajiva atrodas ceļā uz Odesu aptuveni 100 kilometru attālumā no tās.

Krievijas spēki jau vairākas dienas mēģina neveiksmīgi ieņemt Mikolajivu.

12:58. Dažādu Krievijas pilsētu centrālajos laukumos svētdien plkst.14 pēc vietējā laika gaidāmi protesti pret karu Ukrainā, uz kuriem aicina ieslodzītais opozicionārs Aleksejs Navaļnijs, vietnē "YouTube" paziņoja Navaļnija līdzgaitnieki.

"Ķerto maniaku [Krievijas prezidentu Vladimiru] Putinu visdrīzāk tagad apturēt varēs Krievijas tauta, ja iestāsies pret karu. Un tas ir grūts maratons. Cīņa līdz spēku izsīkumam. Ar bailēm un aizturēšanām. Tomēr tā noteikti nav bezjēdzīga cīņa. Tas nav simbolisks izmisuma žests," teikts video, kurā citēts Navaļnija sagatavots teksts.

12:51. Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā sākuma 24.februārī Polijā ieradušies gandrīz 1,7 miljoni kara bēgļu no Ukrainas, svētdien tviterī informēja Polijas Robežsardzes dienests.

12:12. Karadarbībā Ukrainā kopš Krievijas iebrukuma sākuma 24.februārī gājuši bojā vismaz 85 bērni un gandrīz 100 bērni tikuši ievainoti, vietnē "Telegram" svētdien paziņoja Ukrainas Ģenerālprokuratūra.

Paziņojumā norādīts, ka līdz 13.marta rītam Ukrainā nogalināti 85 bērni un gandrīz simts ir ievainoti. Visvairāk cietušo Kijivas, Harkivas, Doneckas, Sumu, Hersonas, Mikolajivas un Žitomiras apgabalos.

Tāpat tiek ziņots, ka bombardēšanā un apšaudēs sapostītas 369 izglītības iestādes, no kurām 57 ir pilnībā iznīcinātas. Visvairāk izglītības iestāžu sapostīts Doneckas apgabalā - 119. Mikolajivas apgabalā tādu ir 30, Sumu un Kijivas apgabalā - pa 28, Hersonas apgabalā - 21, bet galvaspilsētā - 17.

11:48. Svētdien paredzēti 14 humānie koridori, lai ļautu civiliedzīvotājiem pamest kauju plosītās Ukrainas pilsētas, paziņoja Ukrainas vicepremjere Irina Vereščuka.

Viņa arī informēja, ka automašīnu kolonna ar vairākām tonnām tik ļoti nepieciešamās humānās palīdzības atkal mēģinās iekļūt aplenktajā Mariupolē. Kolonnā ir tukši autobusi, kuros iedzīvotāji no pilsētas, kuru joprojām bombardē Krievijas spēki, varēs doties uz Zaporižju.

11:20. Nakts Ukrainas galvaspilsētā Kijivā pagājusi mierīgi un turpinās tās piepilsētu iedzīvotāju evakuācija, paziņojusi pilsētas administrācija.

Evakuācija turpinās Brovaru un Irpiņas virzienā, pilsēta nodrošina autobusus iedzīvotāju nogādāšanai dzelzceļa stacijā.

10:57. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi pārsniedz 12 000 karavīru, svētdien paziņojis Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš iebrukuma sākuma līdz svētdienas rītam krievi zaudējuši 74 lidmašīnas, 86 helikopterus, 374 tankus, 1226 bruņutransportierus, 140 lielgabalus, 62 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 34 zenītartilērijas iekārtas, 600 automobiļus, 60 autocisternas, septiņus bezpilota lidaparātus, vienu kuģi un divas ātrlaivas.

Krievu zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē intensīvā karadarbība.

10:29. Baltkrievijas pilsētās Gomeļā, Mazirā, Narovļā slimnīcas pārpildītas ar ievainotiem Krievijas karavīriem, bet morgi ir pilni ar kritušo Krievijas karavīru līķiem, vēstīja "Radio Brīvība".

Tiek vēstīts, ka Baltkrievijas mediķi parakstījuši vienošanos neatklāt informāciju par krievu karavīriem slimnīcās, bet par tādas informācijas publiskošanu draud atlaišana. Pagājušajā nedēļā Mazirā krievu karavīru līķi tikuši iekrauti Krievijas valsts dzelzceļa uzņēmuma "Rossijskije žeļeznije dorogi" (RŽD) vilcienā, kas nozīmē, ka morgi ir pārpildīti.

10:06. Krievijas vienības Doneckas apgabalā turpina uzbrukt Mariupolei, vietnē "Facebook" paziņojis Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Prokrieviskie kaujinieki ar Krievijas karavīru atbalstu ir iegājuši pilsētas austrumu nomalē, liecina ģenerālštāba sniegtā informācija.

Krievijas ofensīva turpinās arī Luhanskas apgabala Severodoneckā, kurā dzīvo 100 000 cilvēku.

Doneckas apgabalā Krievijas vienības gatavojas uzbrukumam Vuhledaras pilsētai. No tās sestdien evakuēti apmēram 200 cilvēki, paziņojuši avoti Ukrainā.

Valsts dienvidos Krievija neatsakās no mēģinājumiem sākt uzbrukumu lielai industriālai pilsētai Krivijrihai, kurā dzimis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis,

Krievijas spēki meklē Ukrainas aizsardzības spēku vājās vietas un pastiprina spēkus operācijai, pauda Ukrainas armijas ģenerālštābs.

09:52. Krievijas spēki trešo reizi apšaudījuši Ivanofrankivskas lidostu, kā rezultātā tās infrastruktūra ir gandrīz pilnībā iznīcināta, paziņojis pilsētas mērs Ruslans Marcinkivs.

"Šodien veikts trešais trieciens pa lidostu. Infrastruktūra ir gandrīz iznīcināta," sacīja Marcinkivs.

Viņš piebilda, ka apšaudē bojāgājušo nav.

09:21. Pēc uzvaras karā pret Krieviju, Latvija atbrīvotajā Doneckā atvērs goda konsulātu, Ukrainas ziņu aģentūrai "Ukrinform" sacījis bijušais Latvijas vēstnieks Ukrainā Juris Poikāns.

08.52. NATO prognozē, ka tuvāko dienu laikā Ukrainā gaidāms vēl lielāks posts, intervijā Vācijas laikrakstam "Welt am Sonntag" teicis alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

08.27. Krievijas karaspēks īstenojis raķešu triecienu Ukrainas rietumos Ļvivas pievārtē esošajam Javorivas militārajam poligonam, kas pazīstams arī kā Starptautiskais Miera uzturēšanas un drošības centrs, paziņoja Ļvovas apgabala militārās administrācijas vadītājs Maksims Kozickis.

07.00. Krievijas aviobumbas sprādziens sestdienas vakarā nodarījis postījumus pareizticīgo klosterim Doneckas apgabala Svjatohirskā, ievainojot vairākus cilvēkus, pavēstīja Ukrainas Kultūras ministrijas Stratēģisko komunikāciju un informācijas drošības centrs.

06.15. Ukrainas pretgaisa aizsardzība aizvadītajā diennaktī iznīcinājusi sešus Krievijas militāros lidaparātus, svētdien pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki.

05.30. Ukrainā aizvadītajā diennaktī no Krievijas karaspēka aplenktajām apdzīvotajām vietām evakuēti vairāk nekā 12 000 cilvēku, svētdien paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

04.44. Kolaboranti, kuri piekritīs Krievijas iebrucēju piedāvājumiem, parakstīs sev spriedumu, svētdien paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Okupanti Hersonas apgabalā mēģina izveidot pseidorepubliku, līdzīgi kā tas pirms astoņiem gadiem notika Doneckas un Luhanskas apgabalos, videouzrunā sacīja Zelenskis.

00.23. Maskavas birža, kas tika slēgta dienu pēc tam, kad Krievijas karaspēks iebruka Ukrainā, nestrādās arī nākamnedēļ, vēsta ziņu aģentūra TASS.

Svarīgākais