Krievija pieprasījusi sasaukt ANO Drošības padomes sēdi

© AFP/Scanpix/Leta

Krievija ir pieprasījusi piektdien sasaukt ANO Drošības padomes sēdi, lai tajā apspriestu Krievijas apgalvojumus par ASV atbalstītām ķīmisko un bioloģisko ieroču laboratorijām Ukrainā.

"Krievijas misija [ANO] ir lūgusi [sasaukt ANO Drošības padomes] sēdi 11.martā, lai apspriestu ASV militāri bioloģiskās darbības Ukrainas teritorijā," tviterī paziņoja Krievijas pastāvīgā pārstāvja ANO pirmais vietnieks Dmitrijs Poļanskis.

Krievijas Aizsardzības ministrija ir apgalvojusi, ka Ukrainā ASV Aizsardzības ministrijas uzdevumā darbojas bioloģisko ieroču laboratoriju tīkls.

Arī Krievijas Ārlietu ministrijas preses pārstāve Marija Zaharova šonedēļ, neminot pierādījumus, apgalvoja, ka Ukrainā ar ASV atbalstu darbojas ķīmisko un bioloģisko ieroču laboratorijas.

ASV ir brīdinājušas, ka Maskavas nepatiesie apgalvojumi par masu iznīcināšanas ieroču ražošanu Ukrainā var kļūt par ieganstu, lai Krievija pati lietotu šādus ieročus Ukrainā.

Arī Lielbritānija ir ļoti nobažījusies, ka Krievija varētu izmantot ķīmiskos ieročus Ukrainā, ceturtdien paziņoja Lielbritānijas ārlietu ministre Liza Trasa.

"Krievijai izteica šos jaunos nepatiesos apgalvojumus. Mēs esam redzējuši, ka Ķīna atbalsta šo propagandu, tāpēc mums jābūt piesardzīgiem, jo Krievija varētu lietot ķīmiskos vai bioloģiskos ieročus Ukrainā vai radīt "false flag" operāciju," paziņoja ASV vēstnieka ANO vietnieks Džefrijs Preskots.

Preskots sacīja, ka ķīmisko ieroču lietošana no Krievijas puses ir labi dokumentēta, ieskaitot Krievijas prezidenta Vladimira Putina politisko pretinieku indēšanas un slepkavības vai to mēģinājumus Krievijā un Lielbritānijā. Viņš atgādināja, ka Maskava atbalsta Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu, kas vairākkārt lietojis ķīmiskos ieročus.

Svarīgākais